Turski novinari i aktivisti pokrenuli kampanju „Ja sam novinar“

Novom kampanjom turski novinari nastoje poslati poruku vlastima te zemlje da novinarstvo nije zločin. (#BenGazeteciyim)

Novinari i aktivisti u Turskoj pokrenuli su kampanju "Ja sam novinar" kako bi skrenuli pažnju na ugnjetavanje novinara u njihovoj zemlji.

Kampanja predstavlja podršku za 34 novinara i drugih medijskih radnika koji se nalaze u zatvorima, kao i za sve one koju su suočeni s različitim pritiscima vlasti zbog insistiranja na slobodi izražavanja i informacija.

U pozivnom pismu, objavljenom na stranici Bengazeteciyim, navodi se da su oni koji se bore za zaštitu slobode medija i svog posla prisiljeni plaćati visoku cenu zbog toga.

"Novinare vrlo lako proglašavaju neprijateljima države i izdajnicima, te ih procesuiraju pod optužbama za špijuniranje ili 'širenje propagande terorističkih organizacija'", stoji u pismu, i dodaje se kako i drugi građani koji pokažu solidarnost s novinarima, takođe, postaju meta istraga i optužbi.

Međunarodna udruženja novinara kontinuriano skreću pažnju na represivno gušenje medijskih sloboda u Turskoj. U poslednjoj godini, nekoliko novina i emitera morali su prestati sa radom zbog odluka turske vlade. Hapšenja novinara, takođe, nisu izuzetak, a mnogi od njih su optuženi za uvredu predsednika i terorizam.

Prema Indeksu medijskih sloboda, Turska zauzima 151. mjesto od ukupno 180 zemalja na listi.

Izvor: Media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…