Turska vlada, u poslednje tri godine, uništila više od 300.000 knjiga

knjiga

Ankara, 7. avgust 2019. – Od pokušaja državnog udara u Turskoj pre tri godine iz škola i biblioteka, prema turskom ministarstvu obrazovanja, sklonjeno je a zatim i uništeno više od 300.000 knjiga.

Režim kaže da ruši sve što ima veze sa Fetulahom Gulenom, muslimanskim sveštenikom koga Ankara krivi za pokušaj državnog udara.

Gulen živi u SAD i odbacuje umešanost u državni udar.

Turski ministar obrazovanja Zija Selčuk objavio je prošle nedelje da je uništeno 301.878 knjiga jer vlada uništava sve što ima veze sa Gulenom.

Taj podatak prvi je izneo list Hurijet uz slike zaplenjenih i spaljenih knjiga koje je objavio sajt Kronos27.

Prema sajtu Turki purdž (Turkey Purge), koji, kako kažu, okuplja „malu grupu mladih novinara koji nastoje da budu glas turskih građana koji trpe pod represivnim režimom„, 2016. je zabranjen udžbenik iz matematike jer sadrži Gulenove inicijale u pitanju „od tačke F do tačke G„.

U decembru 2016. turski list Birgun objavio je da je 1,8 miliona udžbenika uništeno i preštampano zbog „neprimerene“ reči Pensilvanija, američke države u kojoj živi Gulen.

Prema izveštajima, ulice sa imenom Gulen u Ankari takođe su preimenovane.

Organizacije angažovane u borbi za slobodu govora uznemirilo je saopštenje turskog ministra obrazovanja.

Za samo tri godine izdavaštvo u Turskoj je desetkovano pri čemu je 29 izdavačkih kuća dekretom zatvoreno zbog ‘širenja terorističke propagande„, upozorili su u zajedničkom saopštenju Međunarodni PEN centar i Engleski PEN centar.

U prošlogodišnjem izveštaju Engleskog PEN centra navodi se da je po uvođenju vanrednog stanja posle pokušaja državnog udara zatvoreno 200 medija i izdavačkih organizacija, 80 pisaca je bilo pod istragom i procesuirano a sa 118 državnih univerziteta otpuštena su 5.822 profesora.

Izveštaj je ukazao na „krizu slobode izražavanja“ u Turskoj.

Vlada je dramatično povećala uticaj na medije i izdavačku delatnost, uništavajući kritičke glasove„, saopštio je PEN.

Pozvali smo turske vlasti da dozvole ponovno otvaranje i nezavisno poslovanje izdavačkih kuća i da hitno prestanu sa suzbijanjem slobode izražavanja koja se nesmetano nastavlja„, naveo je PEN, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…