Turajlić: Premijera diptiha „Scene iz fonda Labudović“ sredinom septembra u SAD

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Beograd – Mila Turajlić je naša najznačajnija rediteljka dokumentarnih ostvarenja.

Ona je za video serijal „Tanjug Reflektor“ govorila o procesu nastajanja diptiha „Scene iz fonda Labudović“ o snimatelju Stevanu Labudoviću koji čine dva dokumentarca „Nesvrstani“ i „Filmske gerile„.

Turajlić objašnjava da je Stevan Labudović bio jedan od najtalentovanijih snimatelj „Filmskih novosti“ koji je rano u karijeri dobio priliku da bude u pratnji predsednika Tita.

Kada je Tito krenuo da plovi brodom do Azije i Afrike formiran je filmski dvojac koji su činili snimatelji Stevan Labudović i Dragan Mitrović čiji je zadatak bio da prati ta putovanja. Svi ti snimci dočeka Tita u Africi i Aziji nastali su veštinom Labudovića i Mitrovića“ kaže Turajlić.

Prema njenim rečima, upoznala je Labudovića na filmskom festivalu u Alžiru gde je predstavljala svoj prvi film „Cinema Komunisto„.

Labudović je bio počasni gost festivala. Jugoslavija je za vreme vreme alžirskog oslobodilačkog rata, koji je trajao 7 godina, slala naoružanje i uniforme alžirskim gerilicima. Tito je u Alžir poslao i svog snimatelja sa zadatkom da napravi film o borbi za nezavisnost, čija bi projekcija bila u Ujedinjenim nacijama…Naravno taj snimatelj je bio Stevan Labudović. On je proveo tamo tri godine…Na 35-milimetarskoj kameri je snimio 83 kilometara filma. Stevan Labudović je snimio i kolor film o prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih koja se u Beogradu održala 1961. godine. Taj film se i danas čuva u depou Filmskih novosti. Sve to me je inspirisalo da napravim film„, otkriva Turajlić.

Za nju je, kako kaže, najuzbudljiviji deo nastajanja filmova bilo gledanje materijala sa Labudovićem.

Slavni snimatelj mi je rekao kako veruje da kada nekog snimate 50-milimetarskim objektivom, možete da pročitate kakva je to osoba. On je tako snimao Nasera, Nehrua, Kastra iz neposredne blizine i tu se vidi čitanje filmske kamere. Bilo mi je zanimljivo da kroz njegove oči formiram sliku o svetskim državnicima. Takođe bilo mi je zanimljivo da pobunjenici u Alžiru pred kamerom preko dana igraju oružane akcije koje kasnije u realnosti izvode noću. Tada kamera nije bila dovoljno osetljiva da snima noću„,  kazala je Turajlić.

U saradnji sa Filmskim novostima Turajlić je napravila umetničko istraživački projekat čiji je cilj da se  pokuša digitalizacija što više tih materjala snimljenih u afričkim zemljama.

Odlučili smo da pustimo te materjala ljudima koji žive u zemljama gde su oni snimani. Do sada smo to izveli u Alžiru…Radili smo u Beogradu u okviru „Oktobarca“. Ljudi gledaju u realnom vremenu te materjale, komentarišu i stvaraju novi narativ. Od toga nastaju video radovi. Organizujemo radionicu u Egiptu u oktobru„, kazala je Turajlić i naglasila da njeni filmovi „Nesvrstani“ i „Filmske gerile“ žive festivalski život.

Naglašava da oba filma ulaze u bioskopsku distribuciju u Francuskoj i Hrvatskoj.

U planu je i premijera filmova u SAD sredinom septembra…U Južnoj Koreji takođe“ kaže Turajlić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…