Turajlić: Ne verujem da bojkot može da bude sredstvo suprostavljanja vlasti

Srbijanka Turajlić

Beograd, 15. oktobar 2019. – Profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić ocenila je komentarišući hapšenje IT stručnjaka iz Krušika Aleksandra Obradovića, da će režim Aleksandra Vučića morati da padne jer svaki „krčag jednom mora da pukne“.

Sve ove afere moraju jednog dana da dođu na naplatu. Najstrašnije je što smo čekali 20 dana da to saznamo. Dobar deo građana ima svest da je ova vlast spremna na sve, i zato ima strah“, rekla je ona i dodala da nije bila pritiska javnosti, uhapšeni radnik Aleksandar Obradović ne bi bio oslobođen.

Čovek je klasičan primer uzbunjivača, i on bi morao da bude zaštićen, a zapravo nije. U Srbiji teško možete očekivati da će bilo ko, a pogotovo tužilaštvo, da se pozabavi čovekom koji slobodno šeta sa 300.000 evra, a u međuvremenu se bavi trgovinom oružja. To je jedna od stvari koja će, kad tad, da košta režim“, istakla je Turajlić.

Ona je govoreći o predstojećim izborima da je vlasti stalo da izađe na izbore,  i da  „što više pričaju da im nije stalo – to ih više žulja“, jer je to privuklo pažnju Evrope da ovde ipak nešto nije u redu.

Ja ne verujem da bojkot može da bude sredstvo suprostavljanja vlasti. U ovim uslovima je bojkot povlačenje, a definitivno ne mislim to kada proglasim 6 meseci pre izbora, jer onda više ne znam zašto se borim do tad. Mislim da se treba boriti za bolje uslove. Mislim da bojkot ne može da uspe, jer su ljudi u Srbiji uplašeni. Savski Venac, Stari Grad i Vračar mogu da ne izađu na izbore, ali krenite u Valjevo, Lučane, i pitajte ljude da li oni smeju da ne izađu izbore, videćete koliko su uplašeni. Pritom, i kada izađe, a nema opozicionih kandidata, on će glasati za SNS jer svaki prazan listić je glas za SNS“, napomenula je ona.

Ona je ocenila da „Evropa ima neki vid dogovora sa Aleksandrom Vučićem“. „Ovde ima je nešto važno pa ćute, i zato se ne oglašavaju“, ocenila je profesorka.

Govoreći o slučaju Sergeja Trifunovića i njegovoj tvrdnji da mu je neko nudio mito, ona je rekla da je to veoma strašan utisak „dok čovek koji je na čelo države priča o svemu tome“.

Ja ne vidim u čemu se je predsednik države prozvao u čitavoj priči. Ja verujem Trifunoviću da se to desilo, tim pre što je Vučić pričao o Trifunoviću da je pokrao humanitarni fond, a ispostavilo se da nije bilo tako. Mislim da bi trebalo da ga pozove tužilaštvo, i da se na tom mestu utvrdi šta je istina, a šta ne”, rekla je ona.

Komentarišući aferu o plagiranju doktorata Siniše Malog, ona je rekla da veruje da je na nadležnim komisijama da razreše čitavu situaciju zahvaljujući profesoru Raši Karapandži.

Posle svih dokaza Karapandže, ja ne verujem da će ta originalna komisija moći da uradi nešto drugo, a onda nakon odluke je sve to procedura. Ako utvrde da nije plagijat, onda je to pitanje za Etičku komisiju FON-a“, izjavila je Turajlić.

Govoreći o štrajku taksista, ona ocenjuje da je sitacija „zbunjujuća“.

Protest ulazi u treću nedelju, a ništa se ne dešava. Ovde se svi prave kao da svi nisu odavde, kao da nemaju veze. Meni je fascinantno da premijer jedne države izjavi da oni koriste rupu u zakonu, a imate ministra u istoj toj vladi kaže da oni poštuju zakon. Bilo bi lepo da se oni u vladi dogovore. Ne stajem ni na čiju stranu, ali mi je neverovatno je ponašanje vlasti u ovom protestu“, rekla je Turajlić. i navela da ona veruje da se radi o sukobu oko novca.

Ceo slučaj govori da se radi o sukobu oko velikog novca. Koja grupa, šta tu zastupa, ne bi se usudila ni da nagađam, ali ovaj klinč u kojima su se našli i koji niko i ne pokušava da rasplete govori da je u pitanju ozbiljan novac dve ozbiljne gurpe i krajnje je neizvezno kako će sve to da se završi“, napomenula je Turajlić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…