Tunberg: EU ima stvarnu političku i ekonomsku mogućnost da postane pravi klimatski lider

Greta Tunberg

Brisel, 04. mart 2020. – Švedska aktivistkinja Greta Tunberg ocenila je da zakon Evropske unije o borbi protiv klimatskih promena predstavlja predaju.

Ona je pozvala EU da bude pravi klimatski lider u promenama koje će sačuvati planetu.

Tunberg je poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu rekla da mere predviđene Evropskim zelenim dogovorom daju svetu „mnogo manje od 50 odsto šansi“ da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni.

Priznajete da odustajete, od Pariskog sporazuma, od svojih obećanja i od toga da uradite šta možete da obezbedite sigurnu budućnost svojoj deci. Ovaj zakon o klimi je predaja. Priroda ne pregovara i ne možete da sklapate sporazume sa fizikom„, rekla je Tunberg u obraćanju evropskim poslanicima, prenosi portal euronews.com.

Vaši daleki ciljevi ništa neće značiti ako se nastave velike emisije štetnih gasova današnjim tempom, čak i još samo nekoliko godina, jer će to potrošiti preostali ugljenični budžet pre nego što i dobijemo šansu da ispunimo vaše ciljeve za 2030. ili 2050„, rekla je Tunberg.

Ona je pozvala na promenu ponašanja i društva, a EU da predvodi taj put, pozivajući se na moralnu obavezu Unije.

Vi imate stvarnu političku i ekonomsku mogućnost da postanete pravi klimatski lider. Rekli ste da je ovo egzistencijalna pretnja, sada morate da dokažete da to i mislite„, rekla je Tunberg.

Pretvaranje da je zakon koji niko ne mora da poštuje zakon, pretvaranje da možete da budete klimatski lider i da istovremeno gradite i pomažete novu infrastrukturu koja koristi fosilno gorivo, pretvaranje da će prazne reči učiniti da ova vanredna situacija nestane… tome mora doći kraj„, poručila je mlada aktivistkinja.

Evropski zeleni dogovor predviđa da Evropa do2050. postane neutralni kontinent kada je u pitanju emisija ugljen-dioksida, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…