Troškovi zaštite životne sredine u Srbiji tokom 2022. iznosili su 69,251 milijardi dinara

filantropija
Foto: pixabay.com

Beograd – Ukupni troškovi za zaštitu životne sredine u 2022. iznosili su 69,251 milijardi dinara što je za 0,8 odsto više nego prethodne godine.

Ove podatke je objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi, u strukturi tih troškova učešće investicija za zaštitu životne sredine bilo je 39,3 odsto ili 27,232 milijardi dinara, dok su tekući izdaci učestvovali sa 60,7 odsto i iznosili su 42,019 milijardi dinara.

Prema podacima RZS, u odnosu na 2021,  investicije za zaštitu životne sredine u 2022. bile su za 2,571 milijardi dinara manje, dok su tekući izdaci za zaštitu životne sredine bili veći za 3,146 milijardi dinara.

Najveći udeo u 2022. u strukturi investicija za zaštitu životne sredine, imale su one koje se odnose na zaštitu vazduha 57,1 odsto i  vrednosno izraženo one su bile 15,548 milijardi dinara.

Najveći udeo u strukturi tekućih izdataka za zaštitu životne sredine u 2022. godini bio je za upravljanje otpadom 72,5 odsto, odnosno vrednosno on je iznosio 30,482 milijardi dinara.

Statistčki podaci pokazuju i da je u strukturi investicija za zaštitu životne sredine u sektorima industrije, udeo za prevenciju zagađenja životne sredine iznosio 25,6 odsto ili 4,997 milijardi dinara, dok su investicije za tretman nastalog zagađenja iznosile 74,4 odsto ili 14,532 milijardi dinara.

Podaci RZS pokazuju i da je u 2022, učešće troškova za zaštitu životne sredine u bruto domaćem proizvodu iznosilo jedan odsto.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…