Troškovi za zaštitu životne sredine u Srbiji iznose 61,7 milijardi dinara u 2021.

Zelena ekonomija

Beograd – Ukupni troškovi za zaštitu životne sredine u 2021. iznosili su 61,76 milijardi dinara, što je za 32,3 odsto više nego prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

U strukturi ukupnih troškova za zaštitu životne sredine učešće investicija za zaštitu životne sredine iznosilo je 55,4 odsto, dok su tekući izdaci imali učešće od 44,6 odsto.

Investicije za zaštitu životne sredine u 2021. godini iznosile su 34,2 miljarde dinara ili za 15,7 milijardi više nego prošle godine.

Najveći udeo u strukturi investicija za zaštitu životne sredine u 2021. bio je za zaštitu vazduha i iznosio 64,7 odsto (22,1 milijardu dinara.

Tekući izdaci za zaštitu životne sredine u 2021. godini iznosili su 27,5 milijardi dinara odnosno 675,5 miliona dinara manje nego u prethodnoj godini.

Najveći udeo u strukturi tekućih izdataka za zaštitu životne sredine u 2021. godini bio je za upravljanje otpadom – 69,7 odsto (19,2 milijarde dinara).

U strukturi investicija za zaštitu životne sredine u sektorima industrije udeo za prevenciju zagađenja životne sredine iznosio je 48,6 odsto (12,1 milijardu dinara), dok su investicije za tretman nastalog zagađenja iznosile 51,4 odsto (12,8 milijardi dinara).

U 2021. godini učešće troškova za zaštitu životne sredine u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 1,0 odsto.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…