Troškovi stranaka u predizbornoj kampanji biće manji

Nemanja Nenadić

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da očekuje da će troškovi stranaka u predizbornoj kampanji 2016. godini biti nešto manji nego u ranijim godinama, jer su legalni prihodi za finansiranje kampanje manji i većina opozicionih stranaka se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

"Prvo oni legalni prihodi koji stoje na raspolaganju finansiranja kampanje će biti manji. Sada će oko pet miliona evra biti rasporedjeno za finansiranje republičkih izbora, a ta suma je bila oko sedam ili osam miliona u prethodnim izbornim procesima", rekao je Nenadić novinarima u pauzi skupa "Finansiranje političkih stranaka u Srbiji efekti kontrole".

On je rekao da se većina opozicionih stranaka nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, jer imaju dugovanja iz ranijih izbornih perioda.

On je rekao da bi trebalo insistirati na jednakoj mogućnosti predstavljanja učesnika u predizbornom procesu koja se ne obezbedjuje samo kroz novac.

Govoreći o najvećem problemu prilikom finansiranja stranaka, Nenadić je rekao da je to pitanje promocije funkcionera tokom kampanje kroz obavljanje navodno redovnih poslova.

"Ne znači da država treba da stane, ali nema nikakve realne potrebe i ni zakonske obaveze da ljudi koji učestvuju u izbornoj kampanji, praktično duplo pojavljuju u medijskim promocijama", istakao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, u novi izborni proces se ulazi sa nerazrešenim konkretnim i sistemskim problemima iz prethodnih kampanja. 

"Nisu ispitane sumnje u slučajevima gde se smatralo da je bilo kupovine glasova…Nemamo i dalje zatvorene priče sa prethodnih izbora, neizmirena potraživanja, krediti", kazao je on i dodao da je još pre nekoliko godina svima postalo jasno da je potrebno menjati zakon.

Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke Veroljub Arsić kaže da je u predizbornoj kampanji teško odvojiti državnu od partijske funkcije. 
"Mislim da je to praktično nemoguće. Jednostavno, da li smo u izbornoj kampanji ili ne, u državi ne sme sve da stane zbog toga. Sasvim je prirodno da, ako postoji neki dogadjaj, na njemu učestvuju članovi vlade i poslanici i svi drugi", kazao je  Arsić novinarima u pauzi skupa.

Na pitanje da prokomentariše slučajeve da neke stranke podmlatke partije koriste da postavljaju poštanske sandučiće ili dele brašno gradjanim, Arsić je ocenio da je to "samo vid reklame nekih stranaka".

Na pitanje šta će SNS deliti u predizbornoj kampanji, on je rekao da će se ta stranka držati zakona. 

"Imamo rezultate, biće podeljen reklamni materijal u skladu sa zakonom o finansiranju političkih aktivnosti. Van okvira zakona nećemo da izlazimo", kazao je on.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…