Tročanji se suočava sa optužbama da je radio protiv vladavine prava u Mađarskoj

Laslo Tročanji

Berlin, 13. septembar 2019. – Laslo Tročanji, kandidat Mađarske za komesara za proširenje u novoj Evropskoj komisiji, suočava se sa optužbama da je kao bliski saradnik premijera Viktora Orbana i kao bivši ministar pravde neposredno učestvovao u pritiscima na nevladine organizacije, kreiranju antiimigrantske politike i kampanji protiv Brisela, i u osnovi radio protiv vladavine prava u Mađarskoj.

Zbog toga u Evropskom parlamentu postoji snažan otpor njegovom imenovanju, i to ne samo partija levice, piše nemački list Berliner cajtung (Berliner Zeitung).

Berliner cajtung podseća da evropski poslanici imaju pravo da odbiju kandidate i da u tom slučaju vlade država članica EU treba da ponude zamenu, što bi moglo da odloži i početak rada nove Evropske komisije, koji je predviđen za 1. novembar.

List piše da se svega jedan dan nakon što je nova šefica EK Ursula fon der Lajen objavila sastav svog budućeg tima, u Evropskom parlamentu stvorio značajan otpor protiv pojedinih kandidata za komesare, a na meti se posebno našao bivši mađarski ministar pravde Tročanji, čijem se izboru u prvom redu protive socijaldemokrate i zeleni, ali i mnogi konzervativci, koji sumnjaju da je šezdesettrogodišnji Mađar prava osoba za takvu evropsku funkciju.

Laslo Tročanji važi za prisnog saradnika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji odbija da prihvati izbeglice i na sebe skreće pažnju javnosti anti-briselskom kampanjom. Tročanji je od 2014. pa do maja ove godine bio ministar pravde Mađarske. Tokom svog mandata predložio je zakone kojima su kriminalizovane nevladine organizacije koje se brinu za izbeglice. Vršio je i politički pritisak na Centralno-evropski univerzitet, američkog filantropa mađarskog porekla Džordža Soroša„, piše Berliner cajtung.

Evropska poslanica iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Katarina Barli prokometarisala je za list da je Laslo Tročanji kao ministar pravde „potkopao pravnu državu u jednoj članici EU„, a podjednako oštro reagovala je i kopredsednica političke grupe Zelenih u EP Ska Keler, koja takođe smatra da je Tročanji aktivno učestvovao u rušenju pravne države u Mađarskoj.

I sada bi kao komesar trebalo da nadzire poštovanje evropskih ugovora i vrednosti. I uz to da bude zadužen za proširenje i da utiče da se kandidati za proširenje pridržavaju evropskih pravila i vrednosti. To je cinizam„, smatra Ska Keler.

Katarina Barli, piše list, očekuje da se o svemu izjasni i Ursula fon der Lajen, pošto ona snosi odgovornost za svoje saradnike u EK, ali i da sam Tročanji jasno iznese svoje viđenje zaštite nevladinih organizacija i evropskih osnovnih prava.

I Barli i Keler sigurne su da mađarskom kandidatu predstoji teška provera i saslušanje u Evropskom parlamentu.

Parlament se ni u prošlosti nije ustručavao da pojedine kandidate pošalje kući, a prema rečima Ska Keler, neće ni sada dozvoliti da mu se to pravo uskrati.

Keler ne poriče da Mađarska ima pravo na mesto komesara, ali veruje da je kandidatura Tročanjija jasna provokacija Viktora Orbana i da mađarska vlada, ako želi da iskoristi svoj uticaj na Evropsku komisiju, treba da pošalje nekog ko i zastupa evropske vrednosti, piše Berliner cajtung.

„Socijaldemokrate i Zeleni nemaju dovoljno glasova u Evropskom parlamentu da Tročanjiju upropaste karijeru u Evropskoj komisiji. Presudni su konzervativci iz Evropske narodne partije (EPP). A iz partijskih krugova se čuje da većina poslanika, po svemu sudeći, takođe ne može da zamisli da će Tročanji neokrznut izaći iz saslušanja u parlamentu“, konstatuje Berliner cajtung, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…