1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Trifunović pozvao Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji

Trifunović pozvao Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji

Sergej Trifunović

Beograd, 25. avgust 2019. – Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović pozvao je predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji.

Trifunović je u otvorenom pismu pozvao Mekalistera da, pod patronatom Evropske unije, organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja,.

Kao rezultat tog dijaloga bio bi dogovor o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020. godine.

Predsednik PSG-a je u pismu podsetio da bi redovni parlamentarni izbori u Srbiji trebalo da se dogode 2020. godine, ali da u poslednjih nekoliko nedelja većina opozicionih stranaka ozbiljno razmatra bojkot ovih izbora, pošto ne postoje uslovi da oni budu fer i pošteni.

PSG razume da je učešće na izborima i kasnije u parlamentu kamen temeljac demokratskog društva, i mi ćemo se boriti za izborne uslove do samog kraja. Mi smo uzeli učešće u okruglim stolovima na kojima su razgovarali vlast i opozicija, ali ovi razgovori nisu doveli ni do kakvog napretka i upitno je da li će se više i organizovati„, naveo je Trifunović.

On smatra da bi medijacija Mekalistera bila značajan korak u prevazilaženju trenutne krize i ocenjuje da bi kao u slučaju Severne Makedonije institucije EU morale biti spremne da rade sa strankama, da osiguraju punu primenu svih dogovora koji bi bili postignuti.

Takođe, želimo da podignemo pažnju o potrebi za izveštajem koji bi javno i direktno ukazao na probleme u sistematskim problemima u vladavini prava. ‘Pribe izveštaji’ su se u Severnoj Makedoniji pokazali kao dobar korak u usvajanju preporuka i poboljšanju kako vladavine prava tako i boljih izbornih uslova„, napisao je Trifunović.

Pošto su se sve velike vladajuće i opozicione stranke saglasile za pristup Srbije u Evropsku uniju, po oceni Trifjunovića „jedino što ima smisla“ je da pristanu na ovaj format u kom bi EU bila medijator koji bi pomogao da se izbegne ozbiljna politička kriza.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…