Tribina – Gde je naša publika: Imamo li potrebu za kulturom?

Evropski pokret u Srbiji (EPuS)

Povodom Dana Evrope, Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji organizuje tribinu „Gde je naša publika: Imamo li potrebu za kulturom?“  koja će se održati u utorak, 10. maja, sa početkom u 18 časova. Na skupu će biti reči o  ulozi, važnosti i identifikaciji publike za kulturne sadržaje, o potrebama i ukusima publike, kao i o ulozi koju stručna javnost ima u tome. 

Tribina ima za cilj da ukaže i na pozitivne aspekte saradnje kulture i sa drugim resorima, kao i mogućnosti koje kulturnim sadržajima nude nove tehnologije, a učestvuju: 
•    Ljubica Beljanski Ristić, stručnjakinja za stvaralačko vaspitanje i dramu/pozorište u obrazovanju,
•    Jelena Erdeljan, profesorka, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu,
•    Vesna Bogunović, magistarka teorije umetnosti i medija,
•    Dajana Đedović, direktorka Kulturnog centra Loznica,
•    Milena Stefanović, doktorandkinja, Fakultet dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu.
Razgovor će moderirati Jasminka Simić, novinarka RTS.

Stvaranje, edukacija, animacija i razvoj publike do sada nije bila u fokusu kulturne politike. Zbog toga Forum za kulturu EPuS-a poziva stručnu javnost i donosioce odluka da prilikom kreiranja nove Strategije za razvoj kulture imaju u vidu ovaj krucijalan, a do sada zapostavljen deo kulturnog sistema. 

Sem negovanja publike, jedan od prioriteta svake buduće Strategije, treba da bude i međuresorna saradnja koja do sada nije bila sistemski rešavana i primenjivana. Saradnja kulture i obrazovanja kroz sistemski uređene projekte, zajedno sa i kreativnim i umetničkim obrazovanjem dece, neophodna je radi šireg društvenog razvoja. 

Nova tehničko-tehnološa dostignuća i ponude sve više oblikuju kulturni ukus modernog društva. Time se istovremeno otvara prostor  za nove profesije, poput  instruktora kulturno-obrazovnih potreba publike i menadžera u oblasti kulture. Tu je važna i uloga medija koji bi pored izveštavanja o kulturnim događajima, trebalo da sistemski pristupaju analizi strategije razvoja kulture.  

Izvor: Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…