Tri kandidata za direktora Agencije za sprečavanje korupcije

Foto: acas.rs

Beograd – Skupština Srbije počeće u petak, 24. februara raspravu o više tačaka, među kojima je i izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Za tu funkciju konkurišu tri kandidata, među kojima je i dosadašnji direktor Dragan Sikimić.

Predlog kandidata parlamentu je 11. januara dostavila ministarka pravde Maja Popović.

Pored Sikimića, kandidati su i Dejan Damnjanović koji obavlja funkciju zamenika direktora Agencije za sprečavanje korupcije od 6. avgusta 2018.godine, kao i Kosta Sandić, doktor političkih nauka i magistar pravnih nauka iz Beograda.

U obrazloženju koje je parlamentu dostavila ministarka pravde piše da je to ministarstvo raspisalo javni konkurs za direktora Agencije za sprečavanje korupcije koji je objavljen u dnevnom listu „Politika“ 25. oktobra 2022. godine, kao i u Službenom glasniku i na internet stranicama Ministarstva pravde, Agencije za sprečavanje korupcije i Pravosudne akademije.

Upravni odbor Pravosudne akademije je na sednici 14. novembra obrazovao Komisiju za izbor direktora, posle čega je na javnom konkursu prijave podnelo šest kandidata.

Posle sprovedenog konkursa Komisija za izbor direktora je sastavila rang listu učesnika prema postignutom uspehu na delu testa na kojem se ocenjuje stručna osposobljenost, znanje, veštine i program rada Agencije i dostavila je ministru pravde 10. januara 2023. godine.

U biografiji Dejana Damnjanovića se navodi da je diplomirani pravnik, te da u Agenciji za sprečavanje korupcije radi od osnivanja, prvo kao savetnik u Odeljenju za registre, potom na mestu načelnika Odeljenja za registre i od 2012. obavlja dužnost Šefa Kancelarije direktora.

Dragan Sikimić je diplomirani pravnik, sa položenim pravosudnim ispitom.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji koja je dostavljena poslanicima, Sikimić je  šef delegacije Srbije pri Grupi država protiv korupcije Saveta Evrope (GREKO) i član Koordinacionog tela za sprovođenje akcionog plana za Poglavlje 23.

Kosta Sandić je stručnjak za bankarstvo, finansije, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, sprečavanje korupcije i ekonomiju.

Stekao je zvanje doktora političkih nauka 2010. godine, a 1989. godine je stekao zvanje magistra pravnih nauka.

Radio je ranije u Narodnoj banci Srbije, Komercijalnoj banci i Poreskoj upravi Ministarstva finansija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…