Trgovina ljudima je surova realnost, ne skreći pogled

Astra

Beograd, 18. oktobar 2020. – Astra je, povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima – 18. oktobra, saopštila da je u Srbiji od početka godine identifikovana 41 žrtva trgovine ljudima, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu kada je zvanično potvrđeno 39 žrtava.

Ukazujući da broj zvanično identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji od 2013. do 2019. varira od 39 do 125, Astra je navela da je borba protiv trgovine ljudima dodatno otežana pandemijom kovida-19, a trgovina ljudima još više skrajnuta od očiju javnosti.

Astrina SOS linija od početka pandemije beleži 77 odsto više poziva, dok je samo ta organizacija od početka godine identifikovala 29 žrtava trgovine ljudima, od kojih su 24 žrtve u cilju radne eksploatacije.

Astra, u okviru projekta „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“, uz podršku Evropske unije, radi na podizanju svesti javnosti o problemu trgovine ljudima i njegovim najzastupljenijim vidovima – seksualna eksploatacija, prinudni rad i prinudno prosjačenje.

Cilj kampanje je i ukazivanje na jednu od najvećih zabluda vezanih za trgovinu ljudima, a to je da se ona događa nekom drugom i negde drugde. Ove godine obeležavanje 18. oktobra deo je realizacije kampanje „Ne skreći pogled − trgovina ljudima nije paralelena stvarnost već surova realnost“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…