Treću godinu zaredom Beč je najprikladniji grad za život u svetu

Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com

Beč – Treću godinu zaredom Beč je proglašen kao grad koji je najprikladniji za život na svetu.

To se navodi u rezultatima najnovijeg godišnjeg Globalnog indeksa životnih uslova (Economist Intelligence Unit – EIU).

Indeks rangira uslove za život 173 gradova u pet ključnih kategorija, uključujući stabilnost, zdravstvenu zaštitu, kulturu i životnu sredinu, obrazovanje i infrastrukturu.

Iza Beča, koji ima prosečnu ocenu od 98,4 od maksimalnih 100, slede Kopenhagen (98), Cirih (97,1), pa Melburn (97), Kalgari i Ženeva (96,8).

Prvih 30 zapadnoevropskih gradova na ovogodišnjoj rang-listi imalo je impresivnu prosečnu ocenu od 92 od maksimalnih 100.

Pored Melburna, još tri azijsko-pacifička grada su među deset: Sidnej (Australija), Osaka (Japan) i Okland (Novi Zeland), a na osmom mestu je kanadski Vankuver.

Izraelski sukob sa Hamasom doveo je do toga da je Tel Aviv imao najveći pad u rangiranju, jer je sa 20 mesta pao na 112. mesto.

Najveći rast bodova zabeležili su gradovi u UAE (Abu Dabi, Dubai) i Saudijskoj Arabiji (Rijad, Džeda i Al Kobar).

U tom regionu se nalaze i gradovi koji su najmanje pogodni za život: Alžir, Tripoli (Libija) i Damask (Sirija).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…