Trećina svetske populacije u riziku od bolesti zbog nedovoljne fizičke aktivnosti

Foto: pixabay.com

Ženeva – Gotovo jedna trećina, odnosno 31 odsto, odraslih širom sveta, što je oko 1,8 milijardi ljudi, nalazi se u riziku od bolesti zbog nedovoljne fizičke aktivnosti.

To je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO upozorava da najnoviji podaci ukazuju na zabrinjavajući trend fizičke neaktivnosti među odraslima koji se povećao za oko pet odsto između 2010. i 2022. godine.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, predviđa se da će procenat fizički nedovoljno aktivnog stanovništva biti povećan na 35 odsto do 2030. godine, navodi se na sajtu SZO.

Ukazuje se da svet trenutno nije na putu da ispuni globalni cilj smanjenja fizičke neaktivnosti do 2030. godine.

SZO preporučuje da odrasli imaju 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivne aktivnosti na nedeljnom nivou.

Fizička neaktivnost dovodi odrasle u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani i moždani udari, kao i od dijabetesa tipa dva, demencije i karcinoma dojke i debelog creva.

Najveće stope fizičke neaktivnosti zabeležene su u azijsko-pacifičkom regionu (48 odsto) i južnoj Aziji (45 odsto).

U zapadnim zemljama sa visokim prihodima taj procenat je 28.

Najnoviji podaci takođe pokazuju da su žene manje fizički aktivne od muškaraca na globalnom nivou (34 odsto prema 29 odsto za muškarce), kao i da je fizička aktivnost najmanja kod osoba starijih od 60 godina.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…