Treći protest zbog smena na Radio-televiziji Vojvodine

Pokret Podrži RTV organizuje novi, treći po redu ulični protest zbog smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Protest će početi 13. juna u 19 sati, u Ulici Maksima Gorkog, ispred zgrade Televizije Vojvodine, a govoriće, između ostalih, autor televizijske emisije “24 minuta” Zoran Kesić, bloger Tibor Jona i članovi redakcije satiričnog portala Njuz.net.

Pokret Podrži RTV najavio je da će pojačati proteste zbog smena na RTV-u, jer nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen i jer se na pokrajinskom javnom medijskom servisu “sve više i više sprovodi cenzura i manipulacija činjenicama”.

“Poručujemo i da Inicijativa Podrži RTV više nije samo stvar urednika, novinara i zaposlenih na RTV-u koji su potpisali zahteve, već je prerasla u građanski pokret. Nećemo odustati sve dok pokrajinski javni servis ne počne ponovo da radi u interesu njegovih stvarnih vlasnika –građana Vojvodine i Srbije”, naveo je taj pokret u pozivu za sutrašnji protest.

U maju mesecu, tokom samo jednog popodneva, smenjeno je 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program u RTV-u, a nakon što je Upravni odbor smenio programskog direktora te medijske kuće Slobodana Arežinu i nakon što su ostavke podneli generalni direktor Srđan Mihajlović i glavna urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Više hiljada građana okupilo se u dva navrata na uličnim protestima zbog smena na RTV-u i uputilo zahtev za neopozive ostavke kompletnog sastava Upravnog odbora RTV-a.

„Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje građana u pokrajinski javni servis i ugrozile njegovo objektivno i nezavisno funkcionisanje“, naveo je Pokret Podrži RTV.

Oni su od državnih organa zatražili poštovanje nezavisnosti javnih servisa, a od Skupštine Srbije da, u skladu sa zakonom, izabere nove članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Oni su zatražili i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su emitovali naručene priloge.

Zatražili su i da se u udarnom terminu na Prvom pogramu RTV-a održi televizijska debata uživo „O javnom servisu na javnom servisu“, u kojoj bi učestvovali predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urednici RTV-a, kao i stručnjaci za javni servis.

Zatražili su i od međunarodne zajednice da se izjasni o zbivanjima na javnom medijskom servisu Vojvodine i da jasno saopšti svoj stav o politički motivisanim smenama i ostavkama na RTV-u.

Izvor: Autonomija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…