Transportna zajednica predlaže zelene koridore za transport robe i lekova u vreme epidemije

Sekretarijat Transportne zajednice

Beograd, 26. mart 2020. – Međunarodna Transportna zajednica koju čine EU i zemlje regiona predlaže da se na Zapadnom Balkanu uspostave „zeleni koridori“ za nesmetani transport osnovnih potrepština, pre svega lekova i hrane u uslovima strogih mera ograničenja zbog pandemije korona virusa.

Zajednički predlog mera pripremili su Stalni sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA.

Cilj je, kako se navodi, da se olakšaju transport i trgovina osnovnim potrepštinama na Zapadnom Balkanu jer njihov protok ne sme biti prekinut.

Reč je o pokušaju da se primeni više koordinisan i proporcionalniji pristup kao odgovor na izazove sa kojima se i EU i Zapadni Balkan suočavaju u borbi protiv širenja korona virusa i da niko ne bude podvrgnut prestrogoj izolaciji koja bi dovela do nestašica najnužnijih potrepština, navodi se.

Zeleni koridor

Predlaže se da se transport i trgovina osnovnim potrepštinama olakšaju preduzimanjem samo onih dodatnih mera predostrožnosti koje su nužne za sprečavanje širenja epidemije COVID-19.

Carinska i druga kontrola robe u zakonitoj trgovini i dalje bi ostala pod trgovinskim pravilima CEFTA i pravilima koja proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i  partnera na Zapadnom Balkanu, navodi se u predloženom dokumentu.

U saopštenju se podseća da su zbog pandemije korona virusa mnoge zemlje EU ali i Unija uveli stroge mere ograničenja, poput zabrane putovanja i vraćanja graničnih kontrola na unutrašnjim i spoljnim granicama EU, dok su partneri sa  Zapadnog Balkana preduzeli restriktivne i često nekoordinisane mere mere vezano za putovanja i prevoz robe.

To je zajedno povećalo gužve na nekim graničnim prelazima, stvorilo duge redove i čekanja što može negativno uticati na sanitarnu situaciju, ali i na snabdevanje osnovnim robama.

Transportna zajednica naglašava da uprkos situaciji, protok robe, pre svega robe za primarne potrebe (hrana i hrana za životinje, lekovi i medicinska oprema) ne sme biti prekinut.

Budući da će ova situacija trajati neko vreme, osim posledica u smislu gubitka ljudskih života, ukupna ekonomija kontinenta i njegova trgovinska komponenta mogu biti ozbiljno pogođeni.

Regionalni partneri Zapadnog Balkana izrazili su bojazan da bi moglo doći do poremećaja teretnog saobraćaja što bi moglo dovesti do nestašica koje bi uticale na živote miliona građana u regionu, navodi se u saopštenju Transportne zajednice i dodaje da je cilj predloženih mera da se niko ne nađe u takvoj situaciji, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…