Transparentnost Srbija: Što pre unaprediti javne nabavke

Transparentnost Srbija

Beograd, 14.decembar 2016. – Transparentnost Srbija je pozdravila otvaranje poglavlje 5 o javnim nabavkama u procesu evrointegracija Srbije i ukazala da je važno da Srbija u svom interesu unapređuje sistem javnih nabavki.

TS, koja već godinama ukazuje na to da su međudržavni sporazumi faktor koji urušava sistem javnih nabavki, navodi da Srbija, bez obzira na EU integracije, ne treba da sklapa sporazume koji isključujuju konkurenciju, prenela je Beta.

"Smatramo da je neophodno da se pristup evropskim integracijama promeni i da je krajnje vreme da se umesto brojanja otvorenih poglavlja više pažnje posveti suštini. U oblasti javnih nabavki mali deo pregovora se odnosi na pitanja za koja se može reći da predstavljaju interes EU", navodi se u saopštenju TS.

Od interesa EU je, smatra ta organizacija,  konačno ukidanje preferencijala, odnosno prednosti koje su imali domaći ponuđači na tenderima za javne nabavke, koji su i do sada postepeno smanjivani, kao i usklađivanje sa direktivama, što je Srbija uglavnom i do sada činila, još od 2002.

"Znatno veći deo ciljeva koje treba ostvariti odnosi se na pitanja koja su isključivo u našem interesu i trebalo je da ih rešavamo bez obzira na proces evrointegracija. To se, na primer, može reći za efikasniju borbu protiv korupcije u sistemu javnih nabavki za sprovođenje mera koje obezbeđuju primenu zakona", istakla je TS.

U saopštenju se podseća da TS još od 2008. ukazuje na to da su međudržavni sporazumi faktor koji urušava sistem javnih nabavki. Ukazuje se i na  primenu drugih antikorupcijskih pravila koja prethode zaključivanju ugovora sa državom (javno-privatno partnerstvo, privatizacija).

"Kada se na osnovu međudržavnih sporazuma o zaključivanju konkretnih ugovora o nabavci radova, prodaji preduzeća, koncesijama, formiranju zajedničkih preduzeća i slično ne primenjuju pravila o nadmetanju, konkurenciji, javnosti, kontroli i prethodnim analizama, veći je rizik od korupcije. U situaciji kada ovakvi sporazumi nisu izuzetak od pravila, već se primenjuju kod najvećih infrastrukturnih projekata (izgradnje elektrana, mostova, puteva, stambeno-poslovnih kompleksa, gasovoda čija se vrednost meri stotinama miliona evra), uveliko se obesmišljavaju stroge antikorupcijske norme, postavljene Zakonom o javnim nabavkama iz 2012. godine", ocenila je TS.

Pohvaljeno je što se u pregovaračkoj poziciji Vlade Srbije navodi da će "posebna pažnja biti usmerena na usklađivanje posebnih izuzeća koja nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, poput izuzeća od primene Zakona o javnim nabavkama koja se sprovode u skladu sa međunarodnim sporazumima, koja su prema EU dozvoljena samo izuzetno" i da će se "međunarodni sporazumi uskladiti, revidirati i po potrebi izmeniti“.

Po oceni TS, Srbija bez obzira na EU integracije, ne treba ni da sklapa sporazume koji isključujuju konkurenciju "jer je logično očekivati da ponuda koju će dati unapred odabrani izvođač nikad neće biti povoljnija od one do koje se dolazi nadmetanjem".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…