1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Transparentnost Srbija: Samo 63 odsto obveznika planova integriteta ispunilo zakonsku obavezu

Transparentnost Srbija: Samo 63 odsto obveznika planova integriteta ispunilo zakonsku obavezu

Transparentnost Srbija

 Beograd, 23. maj 2018. –   Srbija nastavlja da stagnira u borbi protiv korupcije, kaže se u istraživanju koje je danas predstavila organizacija Transparentnost Srbija uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati rekao je na konferenciji “Planovi integriteta – između antikorupcijskog rizika i antikorupcijske prakse” da Srbija od 2013. do 2017. godine stagnira u borbi protiv korupcije i da je loše rangirana na Indeksu percepcije korupcije.

Kao jedan od razloga za stagnaciju Goati je naveo partijsko postavljanje kadrova i ocenio da se partijska lojalnost opire “svemu onome što je stručno”.

Mi smo u zoni takozvane endemske korupcije”, rekao je Goati.

Programski direktor Transparetnosti Nemanja Nenadić je naveo da je, i pored zakonske obaveze, planove integriteta u 2017. godini izradilo 63 odsto obveznika, dok je u 2013. godini odziv bio 48 odsto.

Prema njegovim rečima 40 odsto institucija nije uradilo ništa na sprečavanju ponavljanja koruptivnih događaja.

Saradnik Transparentnosti Zlatko Minić je rekao da su bitni i oni organi koji nadziru ceo sistem i da je važno da planovi integriteta budu lako dostupni javnosti.

Zbog nepostojanja sankcija i svesti planovi integriteta ostali su zarobljeni između entuzijazma pojedinaca, kapaciteta Agencije (za borbu protiv korupcije) i angažovanja spolja, civilnog sektora i medija”, naveo je Minić.

Planovi integriteta sadrže pravne i praktične mere za sprečavanje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije. Obaveza da državni organi, lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća donesu svoje planove integriteta propisana je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…