Transparentnost Srbija: Retroaktivno na V.D. funkciji

Transparentnost Srbija

Beograd, 27. april 2021. – Transparentnost Srbija pozvala je Republičko javno tužilaštvo da podnese tužbu ili pokrene upravni spor kojim bi se osporila zakonitost rešenja o retroaktivnom postavljanju na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića.

Vlada Srbije je na sednici 15. aprila 2021. godine postavila Radovića na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije, ali retroaktivno na tri meseca, počev od 9. oktobra 2020. godine.

Pre toga, Radović je bio direktor Agencije od 22. februara 2013. godine do 19. marta 2015. godine, kada je prvi put postavljen na položaj vršioca dužnosti direktora, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, on je potom još 20 puta postavljan za vršioca dužnosti direktora, redovno na tri meseca, i jednom na šest meseci.

Transparentnost je tužilaštvu ukazala na zakonski okvir i da se na osnovu iznetog može pretpostaviti da je cilj bio da se retroaktivnim postavljanjem ozakone akti koje je Radović donosio dok nije imao pravo da donosi odluke, poput otkaza načelniku za pitanja kvaliteta vazduha u Agenciji Milenku Jovanoviću.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…