Transparentnost Srbija: Obavezati Vladu da reši probleme u oblasti borbe protiv korupcije i pristupa informacijama

Foto: Tanjug

Beograd – Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu da parlament obaveže Vladu Srbije da reši probleme na koje je ukazano u godišnjim izveštajima Agencije za sprečavanje korupcije i Poverenika za informacije.

Kako su se navodi u saopštenju TS, skupština bi trebalo vladu da obaveže da predloži izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koje bi omogućile pravo žalbe povereniku u slučajevima kada informacije uskraćuju sama vlada, predsednik, Vrhovni kasacioni sud, Republičko javno tužilaštvo, Ustavni sud, Narodna banka, ali i sama skupština.

U praksi je dokazano da drugi vid zaštite, vođenje upravnog spora pred Upravnim sudom, krajnje neefikasan. Vlada takođe treba da obezbedi izvršenje svih konačnih, izvršnih i obavezujućih rešenja Poverenika„, dodaje se u saopštenju.

TS je ukazala i na nužnost izmena Zakona o lobiranju i Zakona o sprečavanju korupcije, kako bi bile ispunjene preporuke Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), odnosno da bi trebalo urediti „neformalno lobiranje“ i obezbediti javnost evidencija o lobističkim kontaktima, dok su u Zakonu o sprečavanju korupcije nužno uređenje sukoba interesa kod savetnika visokih funkcionera i pravila o sprečavanju zloupotrebe javnih resursa.

TS podseća da su zaključci koji se usvajaju povodom izveštaja nezavisnih organa bili sadržajni samo jedne godine (2014), a čak je i tada Skupština propustila da prati njihovo sprovođenje. Pored toga, izveštaji se obično razmatraju sa velikim kašnjenjem, što je slučaj i ove godine„, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…