1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Transparentnost Srbija: Obavezati Vladu da reši probleme u oblasti borbe protiv korupcije i pristupa informacijama

Transparentnost Srbija: Obavezati Vladu da reši probleme u oblasti borbe protiv korupcije i pristupa informacijama

Foto: Tanjug

Beograd – Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu da parlament obaveže Vladu Srbije da reši probleme na koje je ukazano u godišnjim izveštajima Agencije za sprečavanje korupcije i Poverenika za informacije.

Kako su se navodi u saopštenju TS, skupština bi trebalo vladu da obaveže da predloži izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koje bi omogućile pravo žalbe povereniku u slučajevima kada informacije uskraćuju sama vlada, predsednik, Vrhovni kasacioni sud, Republičko javno tužilaštvo, Ustavni sud, Narodna banka, ali i sama skupština.

U praksi je dokazano da drugi vid zaštite, vođenje upravnog spora pred Upravnim sudom, krajnje neefikasan. Vlada takođe treba da obezbedi izvršenje svih konačnih, izvršnih i obavezujućih rešenja Poverenika„, dodaje se u saopštenju.

TS je ukazala i na nužnost izmena Zakona o lobiranju i Zakona o sprečavanju korupcije, kako bi bile ispunjene preporuke Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), odnosno da bi trebalo urediti „neformalno lobiranje“ i obezbediti javnost evidencija o lobističkim kontaktima, dok su u Zakonu o sprečavanju korupcije nužno uređenje sukoba interesa kod savetnika visokih funkcionera i pravila o sprečavanju zloupotrebe javnih resursa.

TS podseća da su zaključci koji se usvajaju povodom izveštaja nezavisnih organa bili sadržajni samo jedne godine (2014), a čak je i tada Skupština propustila da prati njihovo sprovođenje. Pored toga, izveštaji se obično razmatraju sa velikim kašnjenjem, što je slučaj i ove godine„, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…