1. Početna
  2. Vesti
  3. Transparentnost Srbija o izborima: Još jedna kampanja bez kontrole

Transparentnost Srbija o izborima: Još jedna kampanja bez kontrole

U predstojećoj predizbornoj kampanji rashodi kampanje biće neograničeni, a podaci o izvorima finansiranja neće biti dostupni dok kampanja traje, upozorila je 21. januara Transparentnost Srbija.

Ova NVO navodi da je to posledica slabosti propisa, na čiju izmenu poziva od 2004. Situacija bi mogla donekle da se poboljša formiranjem Nadzornog odbora za praćenje predizbornih aktivnosti. Za ispunjavanje ove obaveze, koju su vlasti izbegavale u proteklih 15 godina, još nije kasno. Ova NVO je apelovala na Regulatorno telo za elektronske medije da reaguje na korišćenje javnih funkcija za promociju.
 

TS konkretno navodi da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Krivični zakonik nisu menjani kako je trebalo u skladu sa antikorupcijskom strategijom iz 2013. godine.
 
"Usled toga, i dalje ćemo imati neograničene rashode izborne kampanje (suprotno preporukama Saveta Evrope), nedovoljno precizna pravila o kreditima i dugovanjima političkih stranaka, i najzad podaci o izvorima finansiranja neće biti dostupni dok kampanja traje", navodi se u saopštenju.
 
"I dalje nema rokova za kontrolu koju treba da obavi Agencija, niti jasno utvrdjenih dužnosti za provere koje bi vršili drugi državni organi", dodaje se u saopštenju.
 
Pravila o finansiranju kampanje su izmenjena pre godinu dana, ali po oceni TS ne u skladu sa strateškim aktima. Na prvi pogled se čini da će se državni novac manje trošiti na kampanju – jedna od izmena predviđa manja budžetska izdvajanja za kampanju, pa će tako iz budžeta Republike učesnici izbora dobiti 580 miliona dinara, dok su 2014. godine dobili oko 800 miliona.
 
"Međutim, izmenama zakona je dopušteno da se za finansiranje izborne kampanje koriste budžetska sredstva dobijena za drugu namenu (redovan rad). To je dodatno produbilo jaz izmedju velikih parlamentarnih stranaka i ostalih učesnika u izbornoj trci u mogućnostima da sa predstave biračima", navela je TS.
 
Transparentnost podseća da su brojne optužbe za kupovinu glasova i zloupotrebu javnih resursa iz prethodnih izbornih ciklusa ostale bez sudskog epiloga. 

Predviđeno je da se u Skupštini Srbije formira Nadzorni odbor koji će pratiti predizborne aktivnosti i ukazivati na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka i obavljati druge poslove propisane zakonom. Obaveza formiranja tog odbora nije poštovana u proteklih 15 godina, a TS ukazuje da još nije kasno da se ove godine ispuni. . 

TS je, s obzirom da je kasno za izmenu zakona,  apelovala da se promeni praksa korišćenja javnih funkcija radi dodatne promocije članova Vlade, direktora javnih preduzeća i gradonačelnika, kroz njihove navodne "redovne aktivnosti".

"U predizbornom periodu ne mora da se ‘zaustavi život’, ali nema ni zakonske obaveze ni realne potrebe da svaki asfaltirani kilometar, okrečenu fasadu, semafor ili položeni kamen temeljac, svečano otvaraju aktuelni funkcioneri", navodi se u saopštenju. Transparentnost ističe da bi u ovakvim slučajevima trebalo da reaguje i Regulatorno telo za elektronske medije.

"U ove izbore Srbija ulazi u situaciji kada medijski zakoni nisu dosledno primenjeni. Sporna je privatizacija dela regionalnih i lokalnih medija, kao i sprovodjenje nekih od konkursa za podršku medijskim programima. Sve to, po našoj oceni, može da ugrozi objektivnost izveštavanja pred lokalne izbore", navodi se u saopštenju. 

Kako se dodaje, nisu precizirana ni pravila o državnom i političkom oglašavanju u medijima, iako je u medjuvremenu menjan niz zakona gde je to moglo biti učinjeno.

TS je pozvala političke stranke, koalicije i grupe građana koje će učestvovati na izborima da jasno definišu svoje antikorupcijske programe, ali i ostala izborna obećanja, a medije da porede i analiziraju ono što partije nude, a ne samo da prenose obećanja čija utemeljenost nije proverljiva.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…