1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Transparentnost Srbija: Kasni izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Transparentnost Srbija: Kasni izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Transparentnost Srbija

Beograd – Transparentnost Srbija (TS) upozorila je da kasni izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Podsećamo da je i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio da je izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije primer korumpiranja borbe protiv korupcije.

TS je navela da programi tri kandidata za direktora Agencije, kojeg treba da izabere Skupština Srbije, ne pružaju jasne odgovore na sva bitna pitanja o budućem radu tog organa.

Dodali su i da zakonska procedura „uopšte ne podrazumeva mogućnost predstavljanja kandidata“ u Skupštini, te naveli da njihovi programi nisu ni dostavljeni poslanicima, već isključivo biografije.

Može se očekivati da se ponovi situacija sa izborom članova Veća Agencije iz 2021, kada su poslanici očigledno glasali na osnovu unapred postignutog dogovora a ne sagledavanja individualnih kvaliteta„, navela je TS.

Ukazali su i da je „sa proceduralne strane„, konkurs za direktora osporen u javnosti zbog toga što su dva od tri člana konkursne komisije javni funkcioneri, koji podležu kontroli Agencije.

Dodali su da je, „u vezi sa tim, izostala bilo kakva reakcija državnih organa„.

Problem je i što bi eventualni sukob interesa članova konkursne komisije trebalo da ceni upravo Agencija, a među kandidatima za direktora su aktuelni direktor tog tela i njegov zamenik„.

Smatraju i da programi kandidati za direktora Agencije imaju nedostatke, te da je „Komisija koja je razmatrala programe propustila to da utvrdi u zapisniku, kao i tokom predstavljanja kandidata„.

TS je u saopštenju navela i da su ocene predstavljanja programa nedovoljno argumentovane.

Dodali su da su se na konkurs javili aktuelni direktor Agencije, Dragan Sikimić, njegov zamenik, Dejan Damnjanović, kao i Kosta Sandić, koji ima iskustvo rada u privatnom i javnom sektoru, a javilo se i troje kandidata koji nisu izašli na testiranje.

Smatraju da „relativno mali broj“ kandidata može biti pokazatelj niskog poverenja u mogućnost da bude izabran onaj ko unapred ne obezbedi političku podršku.

Ukazali su da je Pravosudna akademija ustanovila dobru praksu time što je objavila programe kandidata, te ocenila da je komisija trebalo da precizira obavezne elemente programa rada, jer bi time razmatranje, ocenjivanje i poređenje tih programa bilo argumentovanije.

U saopštenju, TS je dodala da mandat aktuelnog direktora Agencije za sprečavanje korupcije  ističe sutra, a da je predlog koji sadrži imena sva tri kandidata dostavila ministarka pravde 11. januara.

Pravosudna akademija je, kako su dodali, sprovela konkurs čiji su rezultati objavljeni 28. decembra 2022.

Po oceni TS, očigledno je da će i izbor i sada kasniti, kao što se dogodilo i kada su birani članovi Veća Agencije.

Agencijom će od sutra rukovoditi njen sadašnji zamenik direktora, čiji mandat ističe u avgustu, a on je jedan od tri kandidata na aktuelnom konkursu, navela je TS.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…