Transparentnost Srbija: Novi izgovor za skrivanje dokumenata

dokument

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je 15. januara da je vlast osmislila novi način da spreči pristup dokumentima – pozivanje na neurednost zahteva. Na zahtev Transparentnosti da dobije kopiju Memoranduma o razumevanju Vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o unapređenju investicione klime stigao je odgovor da je zahtev neuredan jer nisu navedene tražene informacije. Iz Transparentnosti odgovaraju: da smo vidoviti znali bismo šta u dokumentu piše i ne bismo ga tražili.

Vlada Srbija i EBRD potpisali su 24. septembra prošle godine Memorandum o razumevanju za realizaciju zajedničke inicijativu za razvoj investicione klime i dobrog upravljanja u Srbiji. Sporazum je potpisan na visokom nivou – potpisali su ga premijer Srbije i pedsednik Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Na sajtu EBRD navodi se da sporazum stvara okvir za saradnju vlade i EBRD za smanenje sive ekonomije i unapređenje konkuretnosti, podsticanje obnove rasta kredita, a među oblastima su i privatizacija, upravljanje preduzežima i podsticanje investicija u infrastrukturu.Predviđen je rad sa državnim institucijama i telima, između ostalog podrška Agenciji za privredne registre da napravi portal registra za Zapadni Balkan, kao i kačanje Komisije za zaštitu konkurencije. 

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja donet je pre 12 godina. Kako ističu u Transparentnosti, vlasti su davale brojna obrazloženja da izbegnu davanje podataka, a pozivanje na navodnu neurednost je novo u paleti obrazloženja.

"Nakon slučajeva kada su organi vlasti lažno tvrdili da ne poseduju tražene dokumente, proglašavali bez pravnog osnova njihovu tajnost, izmišljali zaštitu autorskih prava, pozivali se neosnovano na pravne prepreke ili optuživali tražioce za zloupotrebe, sada se pojavio novi izgovor za nedavanje informacija – navodna neurednost zahteva za pristup informacijama", piše u saopštenju. 

Kako se dodaje, dopis koji je TS dobila nije samo protivan zakonu, već i proklamovanoj politici same Vlade u oblasti borbe protiv korupcije i evropskih integracija.

TS je navela da je Generalni sekretarijat prvo "ignorisao" zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji je TS uputio 28. septembra 2015. godine, pa je 23. decembra ponovo upućen zahtev, ali ni odgovor na taj zahtev nije stigao u zakonskom roku od sedam dana. 

"Umesto toga, 13. januara smo dobili 'zahtev za uređenje', očigledno netačno datiran na 31.12.2015 (znači 13 dana je putovao poštom). Po zakonu se akti stranaka upućuju na uređivanje kada postupanje po njima nije moguće. U 'zahtevu za uređenje' Vladinog sekretarijata kaže se da moramo da navedemo i 'opis informacije koja se traži", navodi se u saopštenju.

TS je dodala da je Generalnom sekretarijatu Vlade u uzvratnom dopisu ukazano da kada bi tražioci informacija bili vidoviti i imali mogućnost da opišu informacije koje se nalaze u dokumentima, onda im to zakonsko pravo ne bi ni trebalo.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…