Trampovom pobedom svet postaje nepredvidivo mesto

Donald Tramp

Vašington, 09. novembar 2016. (Euractiv) – Uprkos svim predviđanjima pobede Hilari Klinton u predizbornoj trci, Donald Tramp će biti 45. predsednik SAD i imaće, s ozbirom da republikanci kontrolišu Senat i Predstavnički dom, enormnu moć.

Direktor Centra za evropske političke studije Danijel Gros smatra da će pobeda Donalda Trampa ohrabriti populizam širom sveta. Kada je reč o Srbiji, bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić ocenio je da se politika SAD prema Srbiji i regionu neće suštinski promeniti posle pobede republikanskog kandidata dok predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da će delovi administracije SAD ostati nepromenjeni, kakav će verovatno biti slučaj sa Zapadnim Balkanom, koji nije u fokusu SAD osim u okviru članstva u EU.

Evropa, smatra Gros, treba da iskoristi priliku koju joj daje Trampova pobeda da pokaže da je i dalje standard za ljudska prava.

"Amerika ide u suprotnom smeru. Ono što treba da uradimo je da se okupimo i ojačamo unutrašnju i spoljnu politiku pred ključne izbore sledeće godine", kazao je Gros misleći na predsedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Nemačkoj.

Sa Trampom će "težina zapadnog društva" biti smanjena, dodao je Gros.

"Demokratija koja gleda na manjine je u slabljenju dok 'iliberalna' demokratija za većinu raste", kazao je Gros za Evropu u kojoj je Britanija odlučila da izađe iz EU.

Termin "iliberalna demokratija" uveo je mađarski premijer Viktor Orban.

Na pitanje portala EurActiv.com da li se na rezultat američkih izbora može gledati kao na odgovor na problem nejednakosti, Gros je odgovorio da to nije ekonomski problem već pitanje identiteta.

Istovremeno Trampovo predizborno obećanje da će pomoći odbrani Evrope kao delu NATO samo ako plati sve obaveze kao članica posebno brine baltičke zemlje.

"Mi u Evropi moramo da pokažemo da smo zajedno. Razmišljamo o našoj odbrani i našoj bezbednosti", rekao je Gros dodajući da je sada, bez Britanije, što je ironično, zajednička odbrambena politika EU izglednija.

"Sa Putinom i Trampom, zajednička odbrana EU je neophodnost", dodao je Gros.

Tramp se inače smatra favoritom Kremlja.

Direktor Centra za evropske reforme Čarls Grant napisao je na Tviteru da je najveći dobitnik Trampove pobede Putin dok su najveći gubitnici Ukrajina i druge zemlje istočne Evrope zastrašene od strane Rusije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…