1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Tramp preti automobilskoj industriji EU

Tramp preti automobilskoj industriji EU

Donald Tramp

Vašington, 5. mart 2018. – Američki predsednik Donald Tramp preti dažbinama na automobile iz EU ukoliko Brisel, kao odgovor na najavljene planove SAD za uvođenje carine na uvozni čelik i aluminijum, preduzme mere odmazde.

Protiv najavljenih carina su se oglasile sve zemlje koje trguju sa SAD, kao i globalne organizacije koje upozoravaju na mogućnost izbijanja trgovinskog rata koji će naneti štete svima.

"Ako EU želi da poveća i tako velike carine i barijere američkim kompanijama koje posluju u bloku, mi ćemo jednostavno primeniti porez na njihove automobile koji slobodno ulaze u SAD", napisao je 3. marta na Tviteru Tramp. To bi nam, dodao je, onemogućilo da prodajemo naše automoble i drugo u EU.

Tramp je 1. marta najavio da se planiraju carine od 25% na uvoz čelika i 10% na proizvode od alumunijuma. Zvanično bi to trebalo da bude objavljeno ove nedelje.

Predsednik SAD je okrivio američke "veoma glupe" trgovinske sporazume za, kako je naveo, spoljnotrgovinski deficit od 800 milijardi dolara godišnje.

"Kada zemlja (SAD) gubi milijarde dolara trgovine sa gotovom svakom zemljom sa kojom posluje, trgovinski rat je dobar i lako ga je dobiti", napisao je Tramp na Tviteru.

U SAD 6,5 miliona ljudi radi u industrijama koje kupuju čelik, od autoindustrije do avioindustrije.

Podizanjem barijera na metal iz uvoza, carine bi omogućile američkim čeličanama da prošire proizvodnju i, bez strane konkurencije, zaračunavaju više cene.

EU je najavila kontramere. Francuska je carine ocenila kao neprihvatljive a Kina je pozvala Trampa na uzdržavanje. Kanada, najveći isporučilac čelika i aluminijuma u SAD, najavila je mere odmazde ako bude pogođena američkim tarifama.

Zabrinutost je izarazio i Međunarodni monetarni fond navodeći da bi predložene carine nanele štetu ekonomiji SAD i drugih zemalja.

Svetska trgovinska organizacija (STO) upozorila je da Tramp rizikuje ekonomski poguban trgovinski rat ako nastavi sa planovima za uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Direktor STO Roberto Azevedo rekao je za agenciju AP da je Organizacija "veoma zabriuta" zbog američkih planova i upozorio da "trgovinski rat nije nikome u interesu".

"Potencijal za eskalaciju je realan", istakao je on i dodao da će STO, koja nadzire svetsku trgovinu, "vema pažljivo pratiti situaciju".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je EU pripremila mere usmerene na vodeće američke brendove, poput Livajsa (Levi’s) i Harli-Dejvidsona (Harley-Davidson) nakon što je Tramp uzburkao globalnu scenu najavljujući planove za carine za čelik i aluminijum i ocenjujući da će biti lako pobediti u trgovinskom ratu.

"Nećemo sedeti skrštenih ruku dok su evropska industrija i radna mesta u opasnosti", rekao je Junker 2. marta na marginama jedne konferencije u Hamburgu.

Odgovor EU biće kao 2003. godine u ratu zbog čelika za vreme administracije Džordža Buša. Taj odgovor naterao je SAD da odustanu pre nego što EU ostvari pretnje.

Tramp, koji snažno podržava domaću prozvodnju, oštro kritikuje trgovinske sporazume prethodnika jer su, smatra on, zatvorili milione radnih mesta u zemlji.

Predsednik SAD posebno kritikuje Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) o čijim izmenama SAD, Kanada i Meksiko trenutno pregovaraju. Po sporazmu, svako vozilo koje je najmanje 65% sklopljeno u jednoj od tri zemlje može da se prodaje bez uvoznih dažbina.

Istovremeno je Tramp više puta optužio EU da koči uvoz iz SAD i pretio carinama evropskoj prerađivačkoj industriji, posebno nemačkoj i njenim vrhunskim brendovima.

Nemačka vozila zauzimaju mali deo američkog tržišta automobila – 7,9%, pokazuju podaci Udruženja nemačke autoindustrije (VDA) a u 2017. su nemački proizvođači u SAD proizveli 803.000 vozila.

Mnogi strani proizvođači automobila koji prodaju u Americi imaju neki deo proizvodnih operacije u SAD, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…