1. Početna
  2. Vesti
  3. Svet
  4. Tramp imenovao Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Tramp imenovao Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Ričard Grenel

Vašington, 01. oktobar 2019. – Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da je imenovao diplomatu Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, saopštila je Bela kuća.

Grenel će tu funkciju, ako dobije potvrdu Senata, obavljati paralelno s funkcijom ambasadora SAD u Nemačkoj na kojoj je od maja 2018.

Poznavaoci prilika na Balkanu smatraju Grenelovo imenovanje u najmanju ruku čudnim a Priština ga pozdravlja kao novi dokaz Trampove posvećenosti postizanju međusobnog priznanja.

Nekadašnji portparol američke misije pri UN u vreme Džordža Buša, Grenel (53) je vrlo rano pružio podršku Trampu tokom izborne kampanje 2016, prenosi AFP.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je Trampova odluka prilično iznenađenje jer je krajem avgusta diplomata Metju Palmer postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Majka Pompea za Zapadni Balkan.

Kako piše Glas Amerike (VOA), Grenel je spoljnopolitički komentator a kao konsultant je više godina bio savetnik za medije brojnim američkim zvaničnicima na raznim nivoima vlasti. Takođe, bio je i portparol misije SAD pri UN tokom mandata četiri ambasadora.

Vašington post navodi da je Grenel Trampov „čovek od poverenja„, kao i da se prošlog decembra sastao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji mu je navodno tom prilikom obećao ukidanje taksi na srpsku robu.

Prema pisanju RSE, Tači je na Tviteru pozdravio imenovanje Grenela i naveo da se raduje saradnji s njim.

Očekuje se da i EU imenuje svog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine.

Glas Amerike navodi da je Grenelov mandat u američkoj ambasadi u Nemačkoj ispunjen kontroverzama gotovo od prvog dana.

Najpre je izazvao kritike izjavom da bi nemačke kompanije trebalo da prekinu poslovanje s Iranom, nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma s tom zemljom. Usledio je intervju za desničarski portal Brajtbart njuz u kom je rekao da želi da „ojača“ evropske desničarske stranke i pokrete. Ta izjava je naišla na osudu nemačkih vlasti i opozicije.

Takođe, u martu je Grenel došao u sukob s nemačkim političarima kada je planove Berlina o izdacima za odbranu opisao kao nedovoljne da bi se ispunile obaeze prema NATO.

Lider nemačkih Slobodnih demokrata (FDP) Volfgang Kubicki ga je tada optužio za mešanje u nemačka unutrašnja pitanja i rekao da se američki ambasador „ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile“ i upozorio da „nemačka tolerancija ima granice“, navodi VOA.

Grenel je 2012. postavljen za portparola za spoljnu politiku u izbornoj kampanji republikanca Mita Romnija, ali se na tom poslu zadržao samo nekoliko nedelja pre nego što je otpušten.

VOA piše da se tada u nekim medijima spekulisalo da se sukobljavao s Romnijevim izbornim štabom kao i da je u nizu tvitova na uvredljiv način komentarisao žene u javnom životu, dok su drugi smatrali da je otpušten zbog pritiska konzervativaca koji se nisu mirili s njegovom homoseksualnošću.

Ričard Grenel se često pojavljivao i kao gost na izrazito konzervativnom Foks njuzu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…