Tomašević: Problemi i prepreke žena sa invaliditetom su problemi i prepreke svih nas

Aleksandra Tomašević

Valjevo, 16. februar 2019. (Aleksandar Milijašević, Dijalog Net) – Udruženje građanki FemPlatz i Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG) realizuju projekat Mentorski program za žene sa invaliditetom u Srbiji, koji podržava UN WOMEN u okviru programa „Autonomija, glas, učešće osoba sa invaliditetom“.

Do 20. februara 2019. otvoren je konkurs za mentorine u mentorskom programu za žene sa invaliditetom.

U narednim danima, na portalu Dijalog Net, predstavljamo mentorke koje će svoja znanja i veštine staviti u službu mentorskog rada sa ženama sa invaliditetom.

Aleksandra Tomašević je apsolventkinja komparativne književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, autorka na portalu Pancevo.city, aktivistkinja Ženske mirovne grupe iz Pančeva.

Aleksandra Tomašević smatra da je mentorski program važan kao ideja o pužanju međusobne podrške, umrežavanja, upoznavanja, kao i osećaja da žene sa invaliditetom nisu same i prepuštene same sebi.

Ona posebno ističe da “nisu u pitanju samo konkretna znanja koja možemo da prenesemo, već osećaj sigurnosti i solidarnosti”.

Aleksandra je uverena da je mentorski program važan i “zbog podizanja svesti široj javnosti o tome da su problemi i prepreke žena sa invaliditetom problemi i prepreke svih nas, društveno pitanje kojim bi se trebalo pozabaviti mnogo ozbiljnije”.

Naša sagovornica je spremna da podeli svoje znanje sa polaznicama mentorskog programa zato što će njeno iskustvo i zananje polaznicama biti od koristi. Veruje da na isti način može biti uzor ali i inspiracija.

Ako sam mogla ja, zašto ne bi mogao još neko”, kaže Aleksandra i dodaje da je spremna da svoje znanje podeli zato što se znanje deljenjem uvećava.

Volela bih da sam i sama imala neku vrstu mentorke koja bi me pripremila na sve ono čime bih, kao žena sa invaliditetom mogla da se suočim. Kako spolja, u kontaktu sa samim društvom i okolinom, tako i iznutra, u borbi sa samom sobom I mirenjem sa svojim ograničenjima” kaže sagovornica portala Dijalog Net.

Cilj mentorskog programa je da podrži žene sa invaliditetom za ostvarivanje prava, kroz osnaživanje, informisanje i vršnjačku podršku. Program treba da obezbedi platformu za jačanje glasa, učešća i autonomije žena sa invaliditetom za odlučivanje u svim oblastima.

Aleksandra Tomašević će biti jedna od mentorki i kaže da polaznice ovog programa od nje mogu očekivati, u prvom redu, “razumevanje, poverenje, emotvnu i prijateljsku podršku, ali i spremnost da i sama u zajedničkom radu učim, pružam pomoć i podršku čak iako nisam sigurna kako da rešimo neki problem ili ostvarimo neki cilj”.

S obzirom na to da sam veoma skoro ušla u svet aktivizma, postoji mnogo stvari o kojima ne znam ništa ili znam relativno malo”, samokritična je Aleksandra i dodaje da to ne znači da nije spremna da se usavršava i napreduje, pre svega da bi pomogla svojoj mentorini, ali i zbog sebe same.

S tim u vezi Aleksandra ističe da je aktivizam važan zbog primera drugim osobama, ali i zbog unapređenja svesti o tome koliko je važan lični angažman ako se želi nešto promeniti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…