Tokom vanrednog stanja u Srbiji izrečeno oko 1.500 prekršajnih presuda

sudijski čekić

Beograd, 31. okotbar 2020. – Zbog kršenja zabrane kretanja tokom vanrednog stanja, uvedenog zbog sprečavanja širenja korona virusa, u Srbiji je od 16. marta do 7. maja samo u Beogradu izrečeno oko 1.500 prekršajnih presuda. Izrečene kazne platilo je 500 građana.

Zabrana kretanja je, u nekoliko oblika i navrata bila propisana Uredbom Vlade o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, a Prekršajni sud je u skladu s vanrednim stanjem, ove predmete rešavao u hitnom postupku, izricanjem novčanih kazni mahom u minimalnim iznosima.

Predsenica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović precizirala je za Tanjug da je od oko 1.500 predmeta, 500 već izvršeno, odnosno plaćeno, dok su 934 predmeta otišla na izvršenje prinudnim putem.

Prinudno izvršenje podrazumeva prinudnu naplatu sa novčanih sredstava ili pak mogućnost zamene novčane za kaznu zatvora, navela je Ristanovićeva.

Ona je takođe ukazala da je od oko 200 uloženih žalbi na ukupan broj presuda beogradskog Prekršajnog suda izrečenih u vanrednom stanju, pola odbijeno pa su presude postale pravosnažne.

Stotinak presuda je ukinuto i vraćeno je sudu na ponovno odlučivanje iz razloga što u izreci presude nije precizirano iz koje je uredbe prekršajana konkretna odredba.

Prekšaji koji su bili propisani u vanrednom stanju ticali su se zabrane kretanja posle 17 sati i kasnije posle 18 sati, kojih je bilo najviše. Kršena je i potpuna zabrana kretanja za sve građane starije od 65 godina.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…