Tokom pandemije korona virusa raste podrška evropskim liderima

Evropska unija

Brisel, 13. april 2020. – Dok pandemija korona virusa, po mišljenju mnogih, preti da „razbije Evropsku uniju“ i stvori kontinent bez solidarnosti, mnogi nacionalni lideri dobijaju veliku podršku svojih građana.

Ipak, ova privremena trauma prikriva ogromnu priliku za stvaranje integrisanije i kohezivnije Evropske unije.

Pre više od 70 godina, usled zajedničke traume Drugog svetskog rada nacionalni politički lideri dobili su poverenje da prevaziđu višedecenijska neprijateljstva i donesu politički teške odluke da stvore institucije iz kojih je nastala EU.

Danas, suočeni sa drugačijim oblikom tragedije, evropska društva su opet stala iza svojih nacionalnih političkih lidera, pišu u autorskom članku za portal EUObserver Alena Kudzko iz međunarodne organizacije GLOBSEC i univerzitetski profesor Šane Markovic.

Italijanski premijer Đuzepe Konte ima podršku 71% građana, što je za 27% više nego pre pandemije. Podrška austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu skočila je za 33% na 77%, a holandskom premijeru Marku Ruteu za 30% na 75%. Predsednik danske vlade Mete Frederiksen ima podršku 79% građana, što je za čak 40% više nego u februaru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dodatno je učvrstila svoju lidersku poziciju, i sada je podržava 79% građana, za 11% više nego pre pandemije.

I francuski lider Emanuel Makron dobio je na popularnosti, pa sada uživa podršku 51% građana, za 15% više.

Političke partije su takođe ojačale, pa tako Austrijska naroda partija desnog centra ima najveću podršku u prethodnih nekoliko decenija, kao i Socijaldemokrate u Danskoj.

Dok su ranije krize izazvane migracijom i velikom recesijom izazvale pad popularnosti čak i najjačih lidera, ova kriza je dovela do nezapamćene situacije u kojoj evropske vlade istovremeno dobijaju poverenje svojih građana.

Rast podrške političkim liderima i partijama širom kontinenta predstavlja i mogućnosti i opasnosti, ocenjuje se u tekstu.

Nastojanja da se unapredi evropski projekat mogli bi da budu preusmereni, na primer, od onih koji ponosno mašu ‘neliberalnim zastavama’ u zemljama kao što su Mađarska i Poljska gde lideri takođe uživaju visoku popularnost„, ocenjuju autori.

Rast podrške mejnstrim partijama pratile su i stagnacija i pad podrške krajnje desničarskim i populističkim partijama i njihovim vođama.

Tako je partija Alternativa za Nemačku izgubila 10% podrške, a liderka Nacionalnog saveza Marin le Pen i Mateo Salvini iz italijanske Severne lige „tapkaju u mestu„.

Kudzko i Markovic ocenjuju da je kriza izazvana korona virusom delom posledica globalizacije, ali i da ta međuzavisnost, oličena i u EU, takođe daje nadu u borbi protiv pandemija u dugoročnom periodu.

Uprkos težnji da se okrenu unutra, Francuska, Nemačka i druge zemlje EU, u stvari će verovatno shvatiti da njihov prosperitet i bezbednost zavise od još više integrisanih evropskih tržišta i društava. Pošto nisu više talac domaće krize legitimiteta, bilo bi pametno da evropski lideri iskoriste ovu priliku„, navodi se u tekstu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…