Todić: Udruženje „Zajedno za novi život“ objavilo brošuru za pacijente sa hroničnom bolesti bubrega

Foto: presscentar.uns.org.rs

Beograd – Udruženje „Zajedno za novi život“ je, povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega, u saradnji sa najeminentnijim nefrolozima napravilo brošuru za pacijente kao načina da im se olakša suočavanje sa hroničnom bolesti bubrega i sa dijalizom.

Svetski dan bubrega, 14. mart, obeležava na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubreg u više od 100 zemalja sveta.

Većina pacijenata nema nikakve simptome u ranoj fazi bolesti i kao rezultat toga dijagnoza se često postavlja kasno, kada su troškovi lečenja znatno veći, a kvalitet života pacijenata znatno lošiji. Reč je o hroničnoj bolesti bubrega od koje boluje svaka deseta osoba na svetu. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 700.000 pacijenata sa ovom hroničnom bolešću„, rekao je za Tanjug Mladen Todić, predsednik udruženja „Zajedno za novi život“.

Uzevši u obzir da je hronična bolest bubrega veoma česta dijagnoza, da čak jedna  od 10 odraslih osoba u svetu boluje od te bolesti i da, ukoliko se ne leči, može biti smrtonosna„, rekao je Todić.

Prema njegovim rečima, prognoze stručnjaka su da će do 2040. godine bolesti bubrega biti peti vodeći uzrok smrti u svetu, zbog čega je akcenat ovogodišnjeg obeležavanja na prevenciji bubrežnih bolesti i širenju svesti o tom ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Zato je udruženje ‘Zajedno za novi život’, zajedno sa najeminentnijim lekarima, u cilju prevencije i lakšeg suočavanja pacijenata sa ovom bolešću, izradilo brošuru kako bi što više pacijenata preko ustanova u kojima se leče, moglo da dođe do nje. Zato pozivam sve zainteresovane zdravstvene ustanove i udruženja pacijenata da nam se jave da bi besplatno dobili svoje primerke ove brošure„, rekao je Todić.

On je ukazao da se hronična bolest bubrega definiše kao poremećaj u strukturi ili  funkciji bubrega, a koji je prisutan duže od tri meseca. To je neizlečiva bolest koju karakteriše progresivni pad bubrežne funkcije.

Broj obolelih je stalno u porastu na globalnom nivou, a Srbija i zemlje regiona nisu izuzetak. Prevalenca nadmašuje druge, prepoznatljivije, nezarazne bolesti i stvara značajan i rastući socio-ekonomski teret. I pored svega toga, bolest i dalje ostaje nedovoljno prepoznata„, rekao je Todić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…