Tim Evropa Srbija nastavlja da informiše javnost o EU

Beograd, 12. oktobar 2016. (Euractiv) – Mreža stručnjaka Tim Evropa Srbija nastaviće da pruža pomoć građanima, lokalnim udruženjima, organizacijama i medijima u vezi sa evropskim politikama i integracijama u cilju bolje informisanosti javnosti o EU, rečeno je 12. oktobra na sastanku o aktivnostima te mreže.

Broj članova te mreže povećao se za tri godine sa 15 na 26 nezavisnih stručnjaka za politike EU i integracije. Stručnjaci dolaze iz više gradova u Srbiji, a do sada su 95 puta kontaktirani zbog svoje ekspertize, rečeno je na skupu.

Šef za informisanje i komunikacije u Delegaciji EU u Srbiji Ramunas Janušauskas rekao je da je u novom ciklusu planirano aktivnije angažovanje tima kroz različite događaje u zemlji, kao i da je ideja da se stručnjaci ohrabre da budu vidljiviji u medijima.

Janušauskas je rekao da se nada da će, posle otvaranja četiri poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije, uslediti otvaranje novih poglavlja, što će, između ostalog, pomeriti fokus na konkretne politike, poput energetike ili životne sredine.

On je podsetio da, u okviru napora da se građanima Srbije olakša pristup informacija o EU, postoji program saradnje sa bibliotekama širom zemlje.

Tim Evropa Srbija je osnovan 9. maja 2013. i od tada su stručnjaci okupljeni u toj mreži imali 95 "misija" odnosno slučajeva saradnje sa medijma, školama, poslovnim udruženjima i drugim organizacijama širom Srbije, rekla je savetnica za informisanje u EU Info centru Marina Rakić.

U početku je mreža imala 15, zatim 19 stručnjaka a pošto se pokazala potreba da se "pojačaju neke oblasti" njihov broj se povećao na 26 stručnjaka iz više gradova u Srbiji, rekla je Marina Rakić.

Članovi mreže su ocenili na sastanku da građane interesuju konkretne teme u vezi sa EU i da su bolje informisani ako su usmereni na neku oblast poput poljoprivrednika.

Oni su ocenili i da mladi nisu u većoj meri zainteresovani za EU i integracije, kao i da se često ne osećaju dovoljno ohrabreno da se prijave za evropske obrazovne programe.

Delegacija EU u Srbiji je uspostavila i mrežu tri informativna centra – EU info centar u Beogradu i EU info punktovi u Nišu u Novom Sadu, podsetio je Janušauskas.

Tim liderka EU info centra Ljubica Marković je rekla da je od septembra prošle godine do oktobra 2016. te centre posetilo 11.500 posetilaca, da je organizovano 250 događaja i 50 treninga i info sesija.

Ona je rekla da je u tom periodu izdato 50 publikacija, a da 17 radio stanica emituju vesti EU info mreže.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…