1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. TI: Vlada Crne Gore da vrati Maraša u radnu grupu za Poglavlje 23

TI: Vlada Crne Gore da vrati Maraša u radnu grupu za Poglavlje 23

Berlin, 03. maj 2017. (TI) – Transparency International je ocenio da je uklanjanje člana partnerske organizacije MANS iz radne grupe Evropske unije za borbu protiv korupcije, a u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU, potpuno neprihvatljivo i da ukazuje da vlada borbu protiv korupcije ne shvata ozbiljno.

Dana 28. aprila, Vuk Maraš iz MANS-a je uklonjen iz radne grupe za Poglavlje 23 jednostranom odlukom Ministra evropskih poslova Crne Gore, Aleksandra Andrije Pejovića, uprkos činjenici da je bio izabran na odgovarajući način.

"Vlada je uklonila najjaču organizaciju za borbu protiv korupcije iz radne grupe za borbu protiv korupcije bez ikakvog obrazloženja. Ovo je kršenje procedura i šalje pogrešnu poruku o svom stavu prema borbi protiv korupcije", kazala je Kornelija Abel (Cornelia Abel), regionalni koordinator za Evropu i centralnu Aziju u Transparency International-u.

Poglavlje 23 se bavi pravosuđem, borbom protiv korupcije, osnovnim pravima i pravima građana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Crna Gora je razvila detaljan akcioni plan za rešavanje ovih pitanja i ova radna grupa je stvorena da prati i podržava sprovođenje tog akcionog plana.

Transparency International poziva da se Maraš vrati i da se Vlada jasno obaveže da će civilno društvo igrati ulogu u praćenju sprovođenja akcionog plana za Poglavlje 23. Trenutno, Maraša menja predstavnik druge nevladine organizacije.

Crna Gora je postigla rezultat 45 od 100 na skali Indeksa percepcije korupcije Transparency International-a za 2016. godinu, što ukazuje na značajan problem korupcije u zemlji.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…