Teška vremena za Angelu Merkel

Angela Merkel

Berlin, 19. septembar 2016. – Nemačka kancelarka Angela Merkel i njena politika otvorenih vrata za izbeglice nikada nisu bile u težem položaju, pošto su 18. septembra pretpele i drugi poraz na regionalnim izborima, ovog puta u Berlinu.

Ti izbori su ujedno potvrdili pozicije populističke desnice na nemačkoj političkoj sceni s obzirom da je antiimigrantska Alternativa za Nemačku ostvarila uspeh i u nemačkom glavnom gradu, poznatom po otvorenosti, prenosi AFP.

Dobra vest za Merkelovu je to što do kraja marta  2017. neće biti značajnijih regionalnih izbora, kao i to što u stranci koju predvodi nema ozbiljnijeg rivala za lidersku poziciju.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel doživela je 18. septembra drugi poraz na regionalnim izborima u periodu od dve nedelje.

CDU "ugrožava ogroman i trajan gubitak poverenja u srcu njenog biračkog tela", rekao je funkcioner bavarskog ogranka demohrišćana (CSU) Markus Šeder, koji zahteva oštriju politiku prema doseljavanju.

Što je gubitak za CDU, dobitak je za Alternativu za Nemačku (AfD), pokret koji je protiv prijema imigranata. Taj pokret je osvojio 14,2% glasova i ušao u lokalni parlament, čime je srušio posleratni tabu – da pokret populističke desnice, koji u nekim stvarima koketira i sa gledištima ektremne desnice, ne može duže opstati na političkoj sceni.

To će biti drugi pokrajinski parlament, od ukupno 16 u Nemačkoj, u koji će ući AfD.

Uspesi na lokalnim izborima joj otvaraju put da kroz godinu dana na parlamentarnim izborima uđe i u savezni parlament.

Uspeh AfD-a u velikom gradu poput Berlina, koji je poznat kao otvoren grad, potvrdio je da ta stranka, formirana pre samo tri godine, nije uspešna samo u siromašnijim delovima nekadašnje Istočne Nemačka, gde joj je uporište.

"Mi smo od skoro etablirana stranka", rekao je jedan od lidera AfD-a Jerg Mojten.

Ni Nemačka, koja je važila za izuzetak u Evropi, nije mogla da izbegne jačanje populističkih pokreta sa nacionalističkim i konzervativnim stavovima, sa čime su se već suočile Austrija, Francuska, Poljska i Mađarska.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…