1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Tepić: Ministar Trivan hitno da preduzme konkretne mere kako bi prestalo trovanje hromom građana

Tepić: Ministar Trivan hitno da preduzme konkretne mere kako bi prestalo trovanje hromom građana

Marinika Tepić

Beograd, 13. mart 2018. – Poslanica Nove stranke Marinika Tepić kritikovala je ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana zbog toga što je prilikom posete Pančevu izbegao da ode i u najveći hemijski kompleks u Srbiji – Petrohemiju, za koje je navela da već mesecima u vazduh ispušta "preopasan trovalentni hrom".

"Ovaj skandal rukovodstvo Petrohemije još od februara prošle godine krije od Pančevaca i Beograđana, koji su najugroženiji zbog ruže vetrova i intenzivne košave. Tada je u fabrici PEVG (za proizvodnju plastike) prvi put primećeno 'gubitak' hroma iz peći za aktivaciju, nakon čega je utvrđeno da je peć porozna i da velike količine hroma izlaze direktno u atmosferu", navela je Marinika Tepić u saopštenju.

Tepićeva je dodala da je sa tom izuzetno opasnom situacijom odmah upoznat i menadžment Petrohemije ali da oni odbijaju zamenu peći uz izgovor da je to skupo i da bi fabrika morala da obustavi rad na neko vreme. 

"Iako je rukovodstvo Petrohemije odlučilo da fingira kako je sve u redu, po cenu da je zdravlje Pančevaca i Beograđana 'najjeftinije', nameće se pitanje zašto u tome saučestvuje i resorni ministar Goran Trivan?! Zar nije dovoljno što usred Petrohemije leže desetine tona opasnog otpada – kancerogenog azbesta i žive?! Zar nije dovoljno što postoji osnovana sumnja da ministar Trivan saučestvuje u zataškavanju ovih informacija – zbog nepotizma, imajući u vidu da mu je supruga Jovana članica Nadzornog odbora ove iste Petrohemije?!", navodi se u saopštenju.

Ta poslanica je zatražila od Trivana da hitno odgovori na ta pitanja i preduzme konkretne mere kako bi prestalo trovanje hromom građana. 

"U suprotnom, biće jasno da se radi o organizovanom kriminalu", dodala je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…