Tepić: Ministar Trivan hitno da preduzme konkretne mere kako bi prestalo trovanje hromom građana

Marinika Tepić

Beograd, 13. mart 2018. – Poslanica Nove stranke Marinika Tepić kritikovala je ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana zbog toga što je prilikom posete Pančevu izbegao da ode i u najveći hemijski kompleks u Srbiji – Petrohemiju, za koje je navela da već mesecima u vazduh ispušta "preopasan trovalentni hrom".

"Ovaj skandal rukovodstvo Petrohemije još od februara prošle godine krije od Pančevaca i Beograđana, koji su najugroženiji zbog ruže vetrova i intenzivne košave. Tada je u fabrici PEVG (za proizvodnju plastike) prvi put primećeno 'gubitak' hroma iz peći za aktivaciju, nakon čega je utvrđeno da je peć porozna i da velike količine hroma izlaze direktno u atmosferu", navela je Marinika Tepić u saopštenju.

Tepićeva je dodala da je sa tom izuzetno opasnom situacijom odmah upoznat i menadžment Petrohemije ali da oni odbijaju zamenu peći uz izgovor da je to skupo i da bi fabrika morala da obustavi rad na neko vreme. 

"Iako je rukovodstvo Petrohemije odlučilo da fingira kako je sve u redu, po cenu da je zdravlje Pančevaca i Beograđana 'najjeftinije', nameće se pitanje zašto u tome saučestvuje i resorni ministar Goran Trivan?! Zar nije dovoljno što usred Petrohemije leže desetine tona opasnog otpada – kancerogenog azbesta i žive?! Zar nije dovoljno što postoji osnovana sumnja da ministar Trivan saučestvuje u zataškavanju ovih informacija – zbog nepotizma, imajući u vidu da mu je supruga Jovana članica Nadzornog odbora ove iste Petrohemije?!", navodi se u saopštenju.

Ta poslanica je zatražila od Trivana da hitno odgovori na ta pitanja i preduzme konkretne mere kako bi prestalo trovanje hromom građana. 

"U suprotnom, biće jasno da se radi o organizovanom kriminalu", dodala je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…