Televizija i dalje primarni izvor informacija

Oksfordski Reuters institut odseka za novinarstvo, objavio je studiju o korišćenju digitalnih platformi i mobilnih uređaja za praćenje vesti u kojoj su učestvovali ispitanici iz šest zemalja: Austrije, Češke, Holandije, Poljske, Portugala i urbanih područja Turske.

U izveštaju se kao ključni podatak navodi da u zemljama obuhvaćenim ovom studijom postoje izrazite varijacije od strane korisnika kada je u pitanju korišćenje uređaja za praćenje vesti. Na primer, u Poljskoj je relativno visok procenat (oko 52%) onih koji prate vesti na pametnim telefonima, međutim, čitanje vesti na desktop i laptop uređajima daleko je zastupljenije (oko 81%). S druge strane, u Češkoj i Portugalu, samo 34% ispitanih koristi mobilne uređaje za praćenje vesti. U Turskoj, 52% ispitanika je izjavilo da za informiranje koristi isključivo mobilne uređaje, ali ovaj podatak je dobijen na uzorku populacije koja živi u urbanim sredinama.

Studija je pokazala i da su domaće digitalne medijske kuće daleko popularnije među lokalnim stanovništvom u odnosu na internacionalne poput Huffington Post-a ili BuzzFeed-a. Jedini izuzetak je digitalna platforma Google News, koja u Austriji predstavlja jedan od popularnijih servisa za praćenje i otkrivanje vesti.

Kada je u pitanju plaćanje pretplate za digitalne sadržaje, 50% ispitanih je izjavilo da su plaćali isključivo jednodnevne pretplate kako bi mogli pročitati određeni članak ili izdanje. Izuzetak je Holandija, u kojoj je sistem preplate na digitalna izdanja daleko zastupljeniji.

Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža za otkrivanje vesti među ispitanicima iz svih zemalja koje obuhvata ova studija.

Iako je popularnost digitalnih servisa i platformi za praćenje vesti u stalnom porastu, publika i dalje ostaje lojalna tradicionalnim medijima. Televizija se i dalje smatra primarnim izvorom informisanja, čak i među ispitanicima koji su naveli da svakodnevno koriste digitalne servise, zaključaj je studije.

Izvor: Medija centar Sarajevo/Reuters Institute

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…