1. Početna
  2. Društvo
  3. Životna sredina
  4. Tek svaki 10. novi auto zagađuje na putu kao i na testu

Tek svaki 10. novi auto zagađuje na putu kao i na testu

Od 10 novih automobila na dizel, devet prekorači nove limite za zagađenje vazduha u Evropskoj uniji kada ih testiraju na putu umesto na stazama za testiranje, pokazao je novi izveštaj.

Automobili u proseku emituju sedam puta više od dozvoljenog nivoa azotnih oksida a najgori model ispustio je čak 22 puta više štetnih gasova u atmosferu nego što je dozvoljeno. Proizvođači kola na stazama za testiranje postižu dobre rezultate zahvaljujući raznim tehnikama ali se oni „gube“ kada automobili izađu na ulice.

Skandal oko Folskvagenovih automobila u SAD samo je naglasio ozbiljnost situacije i Evropska komisija je pozvala članice da sprovedu istrage na nacionalnom nivou i predložila nove propise u cilju pooštravanja testiranja.

Novi evropski izveštaj pokazao je i da se u SAD šalju „čistiji“ modeli, jer su tamo propisi o štetnoj emisiji još oštriji nego u EU. Međutim, skandal sa Folksvagenovim automobilima u SAD, koji su zahvaljujući sofisticiranom softveru na testovima pokazivali manje zagađenje od stvarnog, potvrdio je da ni ti „čistiji“ modeli nisu dovoljno „čisti“.

Evropska komisija zatražila je od svih članica EU da istraže u koliko automobila su korišćeni nelegalni uređaji koji su omogućili prevaru na testovima i da joj dostave povratne informacije.

Naša poruka je jasna – nulta tolerancija prema prevarama i strogo poštovanje propisa Evropske unije. Potrebni su nam potpuno otvoreni i strogi testovi za merenje štetne emisije„, istakla je evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbieta Bjenjkovska.

Komisija je predložila i donošenje novih propisa kojima bi se zaoštrio režim testiranja vozila kako bi rezultati bili realniji, odnosno više odgovarali rezultatima u pravoj vožnji, i dodala da je odgovornost članica da ih primenjuju.

Kada se testiraju u vožnji na putu, limite za štetnu emisiju premašuju modeli svih proizvođača automobila, pokazao je izveštaj evropske nevladine organizacije Transport i prirodna sredina (T&E).

Od 1. septembra novi dizel automobili u EU moraju da budu u skladu sa standardom Euro 6. Međutim, proizvođači automobila koriste razne tehnike kako bi osigurali da njihova vozila na testovima pokažu bolje rezultate kada je reč o zagađenju nago kasnije, u svakodnevnoj vožnji.

Bolji rezultati na testu postižu se skidanjem nekih komponenti kako bi se smanjila težina vozila, korišćenjem specijalnih maziva, prenaduvavanjem guma ili testiranjem na super glatkim stazama.

Slične tehnike koriste se i da pokažu veću efikasnost potrošnje goriva.

Procenjuje se da je emisija azotnih oksida i drugih štetnih gasova koje ispuštaju vozila uzrok pola miliona prevremenih smrti u EU godišnje.

Izveštaj organizacije pokazao je i da evropski proizvođači automobila u SAD, gde su propisi o emisiji oštriji, prodaju kola istog modela koja manje zagađuju sredinu. To se postiže ugradnjom uređaja koji ograničavaju zagađenje a koštaju nekoliko stotina evra.

Svaki novi dizel automobil sada mora da bude ‘čist’ ali u stvari je to tek svaki deseti„, istakao je direktor za „čista“ vozila organizacije Transport i prirodna sredina Greg Arčer (Archer).

„To je glavni uzrok zagađenja vazduha koje pogađa gradove. Proizvođači kola prodaju ‘čiste’ dizelaše u SAD a (rezultati) testiranja bi trebalo da ih obavežu da ‘čista’ kola prodaju i u Evropi“, dodao je Arčer, preneo je Gardijan.

Najviši sud u Velikoj Britaniji u aprilu je naložio vladi da se pozabavi zagađenjem vazduha u zemlji koje je godinama veće od limita EU.

Novi predlozi britanske vlade za rešenje problema zagađenja uključuju poboljšanje javnog prevoza i uspostavljanje „zona male štetne emisije“ u gradovima. Te zone bi se pravile sledeći primer centralne zone Londona, gde će većina vozača kola sa dizel motorom od 2020. morati da plaća naknadu za zagađenje od 12,5 funti.

Planira se i uvođenje novih testiranja automobila na putu kako bi se izmerila realna emisija dizel vozila. Nova testiranja neće se međutim primenjivati za sva nova kola u EU do 2018. i to najranije. Proizvođači automobila traže da se uvođenje testova na putu odloži do 2020. godine.

Ne možemo da biramo kada ćemo da dišemo i zato moramo da zaustavimo zagađenje vazduha u gradovima iz automobila„, zaključuje se u izveštaju organizacije Transport i prirodna sredina.

Tehnologija za manje ispuštanje štetnih gasova iz automobila postoji i košta nekoliko stotina evra. To je mala cena u poređenju sa gotovo hiljadu milijardi evra, koliko se godišnje troši na zdravstvo i zbog izgubljene proizvodnje i produktivnosti. Moramo da sprečimo da automobili zagađuju naš vazduh ili da im ne dozvolimo da ulaze u naše gradove„, ističe se u izveštaju.

Izvor: EurActiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…