Tatalović: Danas je u Srbiji postalo nepristojno postavljati potpitanja, što je potpuno neshvatljivo i poražavajuće

Žaklina Tatalović

Beograd, 03. novembar 2020. – Novinarska profesija je pretrpela velike poraze u proteklih osam godina i biće potrebno da se novinari oslobode straha da bi profesiju vratili na pravi put,  izjavila je FoNetu novinarka TV N1 Žaklina Tatalović.

Žaklina Tatalović je govorila u serijalu Presstup.

Medijska scena deluje poprilično mračno, a trebalo bi da bude pod jakim reflektorima, ocenila je Tatalović i ukazala da je za stanje u televizijama sa nacionalnom frekvencijom odgovorna aktuelna vlast.

Pored toga, novinarka TV N1 je, kao odgovorne, označila i vlasnike medija „koje mediji ne zanimaju„, ali i novinare koji su izgubili „svaku vrstu dostojanstva“ u profesiji.

Prema njenom viđenju,  između novinara koji pokušavaju da izveštavaju objektivno i onih koji su bliski vlastima nema komunikacije.

Tu baš veliku podelu napravio je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić. Kada dođete na teren, imate osećaj da vas gledaju čudno, kao nekoga ko je došao da smeta, a ne da radi svoj posao„, objasnila je Tatalović.

Kako je konstatovala, ljudi koji sada rade na televizijama sa nacionalnim frekvencijama „zapravo ne bave novinarstvom, već propagandom„, što je „potpuno nedopustivo“.

Zbog toga i dolazi do negodovanja kada novinari „bilo kom političaru iz vlasti“ postave pitanje koje nije „naručeno“ i koje bude „iznenađenje“ za sagovornika, protumačila je Tatalović u razgovoru sa novinarom Bojanom Bednarom.

Ona je obrazložila da se u takvim slučajevima kod novinara javlja pitanje zbog čega su uopšte došli na događaj sa kojeg izveštavaju, i naglasila da takvo osećanje ne sme da postoji i da ga kod nje nema.

Tatalović smatra da se na njenom primeru može videti da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nije baš snalažljiv“ u situacijama u kojima se pojavljuju „nenaručena“ pitanja na koja „nikada ne odgovara direktno„.

Odmah usledi napad na novinara koji mu postavi pitanje koje nije naručeno i koje nije očekivao, pogotovo ako bude i neko potpitanje. Danas je u Srbiji postalo nepristojno postavljati potpitanja, što je potpuno neshvatljivo i poražavajuće za sve novinare”, ocenila je Tatalović.

Prema njenom stavu, novinari moraju da slušaju sagovornika, da postavljaju potpitanja i da ga „vraćaju„, jer on ne odgovara nekom novinaru lično ili nekoj medijskoj kući, već građanima Srbije koji ga plaćaju.

Tatalović je dodala da na napade na nju u medijima bliskim Vučiću ne reaguje ili reaguje dosta ironično, ali da zna da je „na pravom putu“ kada uslede takvi napadi.

Posle svakog pitanja na konferenciji za novinare, a pogotovo posle svakog potpitanja, dobijem tekst u tabloidima, bilo da izvuku moje slike u kupaćem kostimu sa plaže, bilo da izvlače rad TV N1 i sve to povezuju„, ilustrovala je Tatalović.

Ona je predočila da je u takvom tekstu, koji se pojavi samo na portalima, uglavnom „ispljuju i nemaju pojma“ šta je pitala i šta bi trebalo da bude odgovor.

Kada se pojavi takav tekst, Tatalović zna da je postavila pravo pitanje na koje javnost ne dobije odmah odgovor, ali da se taj odgovor može čuti na nekoj sledećoj konferenciji za novinare.

Ona je uverena da tabloidi ne shvataju da su pitanja koja postavlja zapravo pitanja građana Srbije i upozorava da je solidarnosti među novinarima sve manje što je pritisak veći, „umesto da je taj proces obrnut„.

Od solidarnosti je, kako je zaključila Tatalović, potrebnije da bude manje licemerja među novinarima, „pa ćemo lako da se solidarišemo u nekim trenucima koji su važni, ne samo za novinarstvo, već i za sve ljude koje treba informisati da bi donosili prave i normalne odluke„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…