Tageblat: Vučić se sve nervoznije obrušava na sve koji ga kritikuju

Foto: Tanjug

Luksemburg – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve nervoznije napada sve koji ga kritikuju u zemlji i inostranstvu, a za to ima i dobar razlog jer je u Briselu definitivno izgubio imidž reformskog političara i sve su glasniji zahtevi da se Srbiji zamrznu fondovi Unije, piše luksemburški dnevnik Tageblat.

Dnevnik piše da je nedavno „samoproglašeni glavni učitelj nacije“ i „svemoćni predsednik“ iz „studija vladi bliske TV Hepi pred tablom koju je ispunio dijagramima uz mnogo gestikuliranja držao predavanje kako inostrani mediji, tajne službe, političari i NVO žele da unište Srbiju“ i njega lično jer je „štiti i brani„.

Iako su masovni protesti zbog teških izbornih manipulacija na parlamentarnim i lokalnim izborima u decembru izgubili na snazi, osetljivi otac nacije sve bezobzirnije i nervoznije negoduje protiv svih onih koji ga kritikuju u zemlji i inostranstvu„, piše luksemburški list.

Tageblat piše da „autoritarno skrojeni“ predsednik Srbije naziva britanski Gardijan „najgorim kriminalnim listom„, a da u svojim izlivima gneva protiv stranih medija izričito proziva i nemačku štampu, od Bilda pa do Frankfurter algemajne cajtunga (FAZ).

Međunarodne posmatrače izbora, piše Tageblat, Vučić optužuje da lažu, a nemačke fondacije Fridrih Ebert i Hajnrih Bel ubraja u krug onih koji žele da oslabe Srbiju, jer im „ne odgovara to što je nezavisna„.

Vučić ima dobar razlog da bude neraspoložen – posle lažiranih skandaloznih izbora u Briselu se čuje sve više glasova koji se zalažu da se suspenduje novčana pomoć Evropske unije rusofilskom EU-kandidatu Srbiji„, piše Tageblat.

List procenjuje da je malo verovatno da će uoči predstojećih izbora za Evropski parlament, EU imati mnogo vremena da se bavi Srbijom ili da će se srpsko „problematično dete“ u narednim mesecima naći u fokusu Brisela, ali da je „Vučić definitivno proigrao imidž reformskog političara koji je uživao u diplomatskim krugovima EU„.

Ali ako prijatelj (Viktora) Orbana, Vučić, i igra na kartu da će mu poziciju popraviti eventualno jačanje nacionalnih i desno-populističkih snaga u Evropi i promena vlasti u SAD, pojačani čeoni vetar u EU i gubitak obraza zbog rezolucije svakako mu nisu po volji„, zaključuje Tageblat, preneo je DES.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…