1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Tadić: Građanski proevropski blok jedini način za konsolidaciju građanske levice i stabilizaciju političke scene

Tadić: Građanski proevropski blok jedini način za konsolidaciju građanske levice i stabilizaciju političke scene

Boris Tadić

Beograd, 23. jul 2018. – Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je za Betu da smatra da će se formiranjem Saveza za Srbiju, u nagoveštenom sastavu i najavljenim principima, ujediniti samo antievropska konzervativna opozicija u jednom bloku.

Tadić ocenjuje da će, u tom slučaju, proevropska i građanska opozicija ostati razjedinjena i dodatno oslabljena.

On je naglasio da je jedino konstruktivno prestrojavanje u dve politički i vrednosno kompaktne kolone, građansku proevropsku i konzervativnu antievropsku, koje bi sarađivale i sprovodile zajedničke akcije po pitanju izbornih uslova, kontrole izbora i osnovnih demokratskih principa.

Za uspostavljanje građanskog, proevropskog političkog modela u Srbiji nije dovoljno samo obaranje Vučića i njegove političke bratije sa vlasti. Reč o je o borbi za razvojnu politiku i vrednosni sistem koji počiva na individualnim pravima i slobodama, a ne na konceptu patrijarhalnog društva”, rekao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije i Demokratske stranke smatra da je građanski proevropski blok jedini način za sabiranje glasova u tom delu biračkog tela, ali i za konsolidaciju građanske levice i stabilizaciju naše političke scene.

Vidim da taj stav deli i PSG, što je jasno izneo i njihov predsednik, a jedino bi normalno bilo da se tome priključe i Demokratska stranka i svi njeni bivši lideri”, rekao je Tadić.

On ocenjuje da bi “političko mešanje baba i žaba” samo povećalo apstinenciju i razočaranost birača.

Ne može jedina politika biti smena ove vlasti, a da se zarad toga prave kompromisi oko osnovnih političkih načela i pitanja. Izvorni birači Dveri ne mogu da glasaju za koaliciju u kojoj su i proevropske stranke, kao što ni izvorni birači Demokratske stranke ne mogu da glasaju za koaliciju sa antievropskim strankama”, kazao je Tadić.

Politički blok konzervativnih antievropskih stranaka, rekao je predsednik SDS-a, može biti saveznik u borbi protiv Vučićevog autokratskog režima, ali ne može biti saveznik u izgradnji modernog demokratskog evropskog društva, niti koalicioni partner, jer su njihove vrednosti i strateški ciljevi na drugoj strani takve politike.

Uz određena prestrojavanja, naglasio je Tadić, Savez za Srbiju bi mogao na kraju da bude mesto okupljanja te antievropske kolone, jer tamo su praktično već okupljene na jednom mestu sve opozicione stranke te orijentacije, osim radikala, koji i nisu opozicija.

Govoreći o pregovorima sa drugim strankama, bivši predsednik Srbije je naglasio da sve vreme vodi razgovore sa strankama građanske i proevropske orijentacije.

Pošto je ujedinjavanje proevropske građanske opozicije jedan od nužnih preduslova pobede nad Vučićem, ja od tih razgovora ne odustajem. Nastavljam ih i danas sa strankama koje imaju takvu ideološku orijentaciju i to ne samo sa onim koje su izvan pregovora o formiranju Saveza za Srbiju, već i sa nekim koje su istovremeno u tim pregovorima”, naglasio je Tadić

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…