Tabloidi protiv sudija

Tabloidizacija u medijima je ozbiljan problem i sudije i tužioci moraju da se sa tim suoče i reaguju, jer su često njihove najveće žrtve, a od toga će korist imati i novinarstvo, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović na okruglom stolu posvećenom odnosu medija i pravosuđa.

Na skupu je ocenjeno da sudije i novinari generalno imaju sličnu, kontrolnu funkciju u društvu, tako da je neophodno da budu nezavisni u svom radu, ali da tabloidizacija u medijima derogira i pravosuđe, a istovremeno je efikasan mehanizam pritiska na sudije.

Nezavisne medije i nezavisne sudije ne voli ni jedna vlast i u toj bori ne možemo računati na mnogo saveznika, ali možemo da se borimo, da mi štitimo svoju profesiju od onih koji krše etički kodeks, a vi da pokrenete temu curenja informacija iz pravosuđa, rekao je Obradović.

Obradović je istakao da se tužioci i sudije ne oglašavaju o tom problemu, umesto da se ustanovi odgovornost onih koji iz pravosuđa „doturaju“ informacije pojedinim medijima preko dozvoljene granice i dodao da možda ćute iz straha jer su mnogi već „provučeni kroz tabloidno blato“.

Možda, kaže Obradović, neki iz takvog straha imaju poseban odnos prema nekim tabloidima i daju im informacije uz pomoć koji ti mediji sude i presuđuju, ali je jasno da one stižu i sa drugih mesta. Prema rečima Obradovića, tabloidi se u svetu bave „vešom estradnih zvezda“, ali je problem što su kod nas oni „politički projekat“.

Mediji imaju pravo da komentarišu sudske odluke i postupak, ali je pitanje načina na koji to rade, rekao je sudija Apelacionog suda i potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović, kojem se često čini da se presude komentarišu u medijima, a da se nije pročitalo obrazloženje.

Hadžiomerović je rekao da sudska i medijska istina nisu nekad podudarne jer se ne koriste isti metodi, s obzirom da novinari mogu da potrebljavaju neformalne izjave i druge dokaze, koje ne mogu sudije, tako da se u javnosti dobijaju različite slike o događaju.

Međutim, od sudskog postupka nije pronađen ni jedan koji bi bio bolji za utvrđivanje istine, rekao je Hadžiomerović.

Okrugli sto je održan u okviru projekta Asocijacije nezavisnih i elektronskih medija – Pravni monitoring medijske scene u Srbiji, koji su pomogli Civil Rights Defenders i Fondacija za otvoreno društvo.

Izvor: Medija centar Beograd/Fonet

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…