Tabaković da se izvini i odrekne doktorata

Beograd, 22. decembar 2016. (Anđela Milivojević/CINS) – Nakon pisanja CINS-a da je deo doktorata guvernerke Tabaković plagiran, akademik Dušan Teodorović smatra da mora biti obrazovana komisija koja će proveriti ove navode.

Prema istraživanju koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), preko 20 odsto teksta doktorske disertacije guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković preuzeto je bez citiranja iz radova i knjiga ekonomista ili akademaca.

Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), kaže za CINS da je "takozvana doktorska disertacija Jorgovanke Tabaković samo još jedan dokaz da smo u mnogim elementima nečega što se zove nauka i doktorske disertacije dotakli dno".

"Prvo bih apelovao na Jorgovanku Tabaković da se izvini srpskoj javnosti i da kaže odričem se svog doktorata. To bi bilo najbezbolnije", kaže Teodorović i dodaje: "Mi smo počeli da se igramo, pogotovo je to popularno kod političara da oni dobijaju neke kvazi doktorate i sad šta da se radi”.

Tabaković je doktorirala 2011. godine na Fakultetu za uslužni biznis, Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice sa tezom pod nazivom "Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije".

CINS je doktorat analizirao uz pomoć softvera Turnitin za detektovanje plagijata, nakon čega su rečenice koje je softver odredio kao potencijalno sporne posebno proverene u izvorima. Ova analiza pokazala je da je doktorat pun doslovno prepisanih pasusa i rečenica drugih autora, bez citiranja.

Aleksandar Andrejević, rektor Univerziteta Educons, je u dopisu CINS-u naveo kako u trenutku odbrane doktorata Jorgovanke Tabaković Educons nije imao softver za proveru radova, pa “jedini meritorni stav koji je Univerzitet mogao da uvaži o kvalitetu jednog naučnog rada jeste stav imenovanih stručnih članova komisije koja je analizirala priloženu doktorsku disertaciju i dala pozitivnu ocenu i mišljenje”.

Članovi komisije bili su: Aleksandar Živković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Borko Kostić sa Ekonomskog fakulteta iz Niša i Milenko Dželetović ispred Fakulteta za uslužni biznis Educonsa, koji je bio i mentor Tabakovićevoj.

"Disertacija gospođe Tabaković je naknadno proverena i tom prilikom su rezultati analize pokazali da dokument sadrži manje od 20% citiranih i preuzetih izvora iz druge literature. Za proveru doktorske disertacije je, tom prilikom, korišćen profesionalni sistem namenjen isključivo proveri naučnih radova – iThenticate", navodi Andrejević.

Dušan Teodorović navodi da je strašna izjava rektora Educonsa koju je ranije dao CINS-u, da je u društvenim naukama dopušteno poklapanje teksta i do 20%.

"Nigde nije ništa dozvoljeno, apsolutno je nedozvoljeno da se uzima tuđ tekst. Znači nije dozvoljeno i zna se kako se citira, u kojoj meri se navodi referenca i tako dalje."

Teodorović poziva rektora Educonsa da "osnuje komisiju sastavljenu od međunarodno prepoznatljivih naučnika” koja bi dala mišljenje o doktoratu.

Sa Educonsa kažu za CINS da su "vrata Univerziteta Educons otvorena za sučeljavanje svih činjenica, okolnosti i momenata koji bi doveli do razjašnjenja suprotstavljenih stavova".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…