SZO savetuje roditeljima da održavaju sa decom uobičajenu rutinu u svakodnevnom životu

porodica

Ženeva, 17. mart 2020. – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je set saveta roditeljima i starateljima koji se brinu za mentalno zdravlje svoje dece za vreme epidemije COVID 19.

Pomozite deci da pronađu pozitivne načine da izraze osećanja kao što su strah ili tuga. Svako dete ima sopstveni način izražavanja emocija. Uključivanje kreativne aktivnosti poput igre i crtanja ponekad može da olakša ovaj proces. Deci će biti lakše ako mogu da izraze i saopšte svoja osećanja u bezbednom okruženju i uz podršku”, navodi se u objavi SZO.

Prema oceni SZO, deca bi trebala da budu uz svoje roditelje i porodicu, ukoliko je ona bezbedna po dete, koliko god je moguće, te treba izbegavati razdvajanje dece od njihovih staratelja.

Ako dete mora da bude razdvojeno od svojih primarnih staratelja, pobrinite se da mu bude obezbeđena odgovarajuća alternativna zaštita te da socijalni radnik redovno prati dete. Tokom perioda separacije obezbedite detetu redovan kontakt sa roditeljima ili starateljima”, jedna je od preporuka SZO.

SZO savetuje roditeljima da održavaju sa decom uobičajenu rutinu u svakodnevnom životu, koliko god je moguće ili da naprave novu rutinu, naročito ako deca moraju da ostanu kod kuće.

Obezbedite im aktivnosti (u skladu sa uzrastom) u koje mogu da budu uključeni kao i aktivnosti za učenje. Ohrabrite decu da se igraju i socijalizuju sa drugima koliko god je moguće, makar i samo unutar porodice, ako je savetovan smanjen socijalni kontakt”, navela je SZO.

Uz podsećanje da je uobičajeno da deca traže veću privrženost i povezanost sa roditeljima tokom perioda krize ili stresa, SZO savetuje roditeljima da sa decom razgovaraju o COVID-19 iskreno i u skladu sa njihovim godinama.

Ako deca izraze svoje brige, najbolje je da im pristupite zajedno jer bi to moglo da umanji njihovu anksioznost. Deca će posmatrati ponašanje i emocije odraslih, kako bi pronašli znake kako da se izbore sa svojim emocijama tokom teških perioda”, zaključuju stručnjaci SZO, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…