1. Početna
  2. Vesti
  3. Svet
  4. Svetska zdravstvena organizacija traži od Kine pun pristup informacijama radi utvrđivanja porekla kovida

Svetska zdravstvena organizacija traži od Kine pun pristup informacijama radi utvrđivanja porekla kovida

Tedros Adhanom Gebrejesus
Foto: youtube.com

London – Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je Peking da pruži više informacija o poreklu kovida-19 i spreman je da pošalje drugi tim istraživača.

Vršimo pritisak na Kinu da pruži potpun pristup informacijama i tražimo od drugih zemalja da to pitanje pokrenu tokom svojih bilateralnih sastanaka i da podstiču Peking da sarađuje“, rekao je generalni direktor SZO za Fajnenšel tajms.

Izjava šefa SZO dolazi u trenutku dok se zdravstveni zvaničnici i farmaceutske kompanije širom sveta utrkuju da razviju poboljšane vakcine za borbu protiv novih varijanti korona virusa.

Gebrejesus je dugo vršio pritisak na Kinu da podeli svoje informacije o poreklu kovida-19, rekavši da se to do sada nije desilo, kao i da su sve hipoteze ostale na stolu.

Virus je prvi put identifikovan u kineskom gradu Vuhanu decembra 2019. godine pre nego što se raširio na globalnom nivou izazvavši smrt skoro sedam miliona ljudi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…