Svetski ekonomski forum: Neiskorišćen prostor za inkluzivan rast

U svetlu sve većih bojazni zbog rasta nejednakosti u prihodima i njegovih negativnih ekonomskih i socijalnih efekata, Svetski ekonomski forum (SEF) objavio je 7. septembra prvi izveštaj o inkluzivnom rastu u svetu sa ciljem da se preispitaju napori za ubrzavanje ekonomskog rasta radi unapređenja životnog standarda celog društva.

Istraživanjem postignuća u borbi protiv nejednakosti obuhvaćena je i Srbija koja je u svojoj grupi zemalja sa višim srednjim prihodima sedma po kriterijumu obrazovanje i veštine a po kriterijumu osnovne usluge i infrastruktura tek 20.

Izveštaj Inkluzivan rast i razvoj, prvi Forumov dokument te vrste, pokazao je da su svih 112 zemalja obuhvaćenih istraživanjem propustile prilike da smanje nejednakost u prihodima a da ne nanesu štete privrednom rastu.

Svrha izveštaja je da ukaže kako zemlje mogu da iskoriste široki spektar politika i institucionalnih mehanizama da bi ekonomski rast postao socijalno uključeniji bez istovremenog kočenja inicijativa za rast, štednju i ulaganja.

Zemlje obuhvaćene istraživanjem podeljene su u četiri grupe – napredne, one sa višim srednjim i one sa nižim srednjim prihodima i zemlje sa niskim prihodima. Performanse zemalja ocenjivane su u sedam ključnih dimenzija sa ukupno 140 indikatora.

Srbija je u grupi 26 zemalja sa višim srednjim prihodima u kojoj su i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Poljska i Turska, kao i Kina, Rusija, Brazil, Meksiko.

Po kriterijumu obrazovanje i veštine Srbija je sedma od 20 zemalja iz svoje ekonomske grupe a po kriterijumu korupcija i rente 11. od 26 država.

Kod zaposlenosti je Srbija 20. od 22 zemlje, kod preduzetništva 21. od 25, kod finansijskog posredovanja 18. od 26, kod osnovnih usluga i infrastrukture 20. od 26 a kod fiskalnih transfera 13. od 26 zemalja.

Član upravog odbora SEF Rik Samans (Rick) istakao je da kreatorima politike, poslovnim liderima i drugim zainteresovanim stranama izveštaj pruža jasniju sliku šta je njihova zemlja uradila da iskoristi postojeći prostor i najbolju praksu za smanjenje nejednakosti u prihodima.

Cilj izveštaja je da podstakne diskusije o nejednakosti i to manje o težnjama a mnogo više o konkretnim akcijama„, istakao je Samans.

Istraživanje je potvrdilo da sve zemlje imaju prostora za smanjenje nejednakosti, kao i da je moguće istovremeno voditi politike koje su dobre i za inkluziju i za rast.

Takođe je izveštaj pokazao da fiskalni transferi mogu da budu od pomoći, ali i druge politike, kao i da efikasna promocija socijalne inkluzije nije luksuz samo zemalja sa visokim prihodima. Kako se naglašava, u pojedinim oblastima neke zemlje u razvoju uradile su više od onih sa znatno većim prihodima.

Forumov izveštaj je ukazao i na regionalne sličnosti. Kao primer se navodi značaj deljenja kulture, tradicije ili političko-ekonomske situacije za oblasti poput poreskog sistema u istočnoj Evropi ili jednakosti u obrazovanju u Latinskoj Americi.

Upozorava se i na mali broj političkih opcija za strukturno prilagođavanje ekonomija za inkluzivni rast i ponovo ističe da je neophodno da politike budu orijentisane i na jačanje privrednog rasta i na unapređenje jednakosti.

Najpogodniji pristup za neku zemlju zavisi od njenih specifičnosti. Međutim, naša analiza pokazala je da sve zemlje imaju prostora za unapređenje sa ciljem usmeravanja ekonomija na put mnogo inkluzivnijeg rasta„, kazala je vodeća ekonomistkinja SEF Dženifer Blanke (Jennifer).

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…