Svetski dan hepatitisa – Srbija 2016

Pod sloganom Svet bez hepatitisa! 28. jula 2016. godine biće obeležen Svetski dan hepatitisa na Trgu Republike u Beogradu od 14:00 do 18:00 časova.

Tradicionalna manifestacija okuplja osobe koje žive sa virusnim hepatitisima i HIV-om, predstavnike institucija, organizacija civilnog društva, aktiviste i građane da zajedno pruže doprinos za svet bez hepatitisa i uspostave dijalog u zajednici o značaju i načinima uspešne prevencije virusnih hepatitisa, lečenju, nezi i pružanju podrške osobama koje žive sa hepatitisima i stvaranju društvenog okruženja bez stigmatizacije i diskriminacije, dajući nadu novim generacijama, uz sprovođenje aktivnosti:

Fleš mob – omladinski performans kreiranja globalne oznake za heppatitise (mašna sa linijama) kao vid solidarnosti sa osobama koje imaju hepatitise, nastao u okviru projekta „Dobro je znati – NAPOR se isplati!“ kao deo programa “Bez muke nema nauke, bez NAPORnih koraka kvalitetu pomaka! – dopunjeno izdanje” koji sprovodi Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR.

ASovci – (Roll Play) mobilne – pokretne brošure o virusnim hepatitisima A,B,C,D,E.

Podela zdravstveno-vaspitnog i informativno-edukativnog materijala od strane volontera i aktivista sa ciljem promocije zdravih stilova života, prevencije hroničnih virusnih hepatitisa i informisanja o dostupnim uslugama za osobe koje žive sa hroničnim hepatitisima.

Svetski dan hepatitisa se obeležava u okviru projekta „Ko je heroj? 2, realizuje Centar za osnaživanje mladih osoba je žive sa HIV-om i AIDS-om „AS“, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i sprovode partneri: Svetska hepatitis alijansa – World Hepatitis Alliance – ‪#‎NOhep, Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS, Savez udruženja acijenata Srbije – SUPS, Kancelarija za mlade Obrenovac, Kancelarija za mlade Loznica, Forum organizacija civilnog društva za HIV i AIDS – FOCDHA, Udruženje pacijenata sa bolestima jetre – Hronos, Muzičko opersko teatarska organizacija – MOTO, Udruženje građana “Više od pomoći – AID+“, Udruženje građana OEF, Asocijacija Žena plus, Organizacija Addicted i LGBT Srbija, uz medijsku podršku LGBT Radija.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…