Svetski dan deteta i 25 godina Konvencije o pravima deteta

dete

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS na dan kada se obeležava Svetski dana deteta i 25 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija podseća da je država dosta uradila na unapređenju i stvaranju pozitivnog zakonskog okvira za bolji život dece u Srbiji, ali da i dalje postoje veliki problemi i izazovi.

Država se obavezala da će sve učiniti da deca u Srbiji budu bezbedna, ali nas, sa prvim hladnim danima, mediji obaveštavaju o nesrećnim slučajevima u kojima su deca izgorela u svojim kartonskim kućama. Nažalost, pokazalo se da ni školska dvorišta nisu bezbedna i da mogu da budu opasna po život dece.

U poslednje dve decenije broj dece u Srbiji se smanjio za 580 000 i sada deca u Srbiji čine 17,6 % stanovništva. Procenat dece koja na vreme prime sve preporučene vakcine je 70,5 %. Nažalost, nisu svoj deci mlađoj od 5 godina dostupne igračke i knjige – blizu jedne trećine dece odrasta bez njih. Još uvek je izazov za državu da osigura odrastanje dece u krugu porodice i u svom prirodnom okruženju. I dalje su romska deca prezastupljena u sistemu formalne nege, dok su deca sa smetnjama u razvoju prezastupljena u institucionalnom smeštaju (od ukupnog broja dece na rezidencijalnom smeštaju, 58.5% su deca sa smetnjama u razvoju, a od ukupnog broja dece u porodičnom smeštaju, samo 9% su deca sa smetnjama u razvoju). Pored toga, diskriminacija dece je i dalje veoma rasprostranjena, a posebno prema romskoj deci i deci sa invaliditetom.

Ohrabruje podatak da se smanjio broj roditelja koji se izjašnjava da u odgajanju dece koriste nasilne metode; da sada više od polovine roditelja (57%) u Srbiji ne primenjuje nasilne metode u disciplinovanju dece i da možemo očekivati da će se u Srbiji izričito zabraniti telesno kažnjavanje dece.

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS poziva Vladu Republike Srbije i Narodnu skupštinu da u godini jubileja Konvencije o pravima deteta posvete posebnu pažnju rešavanju brojnih problema i prepreka koje stoje na putu ostvarivanja prava sve dece – prava da se bez diskriminacije pravilno razvijaju i rastu, igraju se i obrazuju i dostojanstveno, bezbedno, zdravo i srećno žive.

Saša Stefanović u ime Mreže organizacija za decu Srbije – MODS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…