1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Svetski dan autizma: Srbija nema registar iz autističnog spektra

Svetski dan autizma: Srbija nema registar iz autističnog spektra

Beograd, 30. mart 2021. – Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom povodom obeležavanja Svetskog dana autizma, 2. aprila, poziva donosioce odluka u Srbiji da se aktivno posvete i uključe uklanjanju mnogobrojnih barijera koje sprečavaju osobe iz autističnog spektra u ostvarivanju  osnovnih ljudskih prava.

U Evropi trenutno živi oko pet miliona osoba iz autističnog spektra, a ako uzmemo u obzir i njihove porodice, možemo reći da je više od 20 miliona Evropljana na direktan ili indirektan način povezano sa autizmom.

Zbog nepostojanja Nacionalnog registra osoba sa invaliditetom, u Srbiji se ne zna tačan broj osoba iz autističnog spektra.

Ako uzmemo u obzir gore pomenutu prevalencu autizma, sa sigurnošću možemo tvrditi da ih je nekoliko desetina hiljada, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…