Svetski brendovi nesvesno finansiraju dezinformacije Kremlja na Balkanu

Kremlj

Beograd – Prihodi od oglašavanja velikih severnoameričkih i evropskih brendova finansiraju i legitimišu medije koji šire dezinformacije o sukobu Rusije i Ukrajine, Kosovu i drugim pitanjima koja izazivaju podele na Balkanu.

To se navodi u izveštaju koji su objavile Medijska inicijativa Balkan Free (BFMI) i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

Pod naslovom „Ukidanje dezinformacija na Balkanu: kako međunarodni brendovi podržavaju rusku agendu“, u izveštaju se navodi da značajni brendovi iz Nemačke, SAD, UK, Francuske i drugih zemalja usmeravaju milione evra u oglašavanje medijskim kućama u Srbiji i Bugarskoj koji šire proruske dezinformacije – negiranje masakra u Buči, upoređivanje NATO-a sa ‘apokaliptičnom grupom antiruskih krstaša’ i napad na Evropsku uniju, navodi se u izveštaju.

Usred sve veće zabrinutosti zbog uticaja dezinformacija na bezbednost i demokratiju u regionu, izveštaj daje oštro upozorenje: „globalni brendovi i reklamne kompanije nenamerno jačaju ruski uticaj i pogoršavaju krhku političku situaciju u regionu kroz svoje trenutne prakse oglašavanja. Ovo predstavlja sve veći rizik za reputaciju brenda“.

Brendovi koji se oglašavaju u prodajnim mestima pomenutim u izveštaju uključuju Lidl, Delez, Proktor end Genbl, Koka-Kola, Boš i Amazaon. Provajderi reklamne tehnologije Google i Criteo povezuju brendove sa internetskim portalima koji šire dezinformacije na Balkanu, preneo je N1.

Član odbora BFMI Piter Horoks primetio je da „oglašavanje velikih međunarodnih brendova igra značajnu ulogu u održavanju medija u jugoistočnoj Evropi i na Balkanu“.

Nažalost, neki od ovih medija redovno promovišu dezinformacije. Naš fokus danas je da istaknemo kako aktuelne politike finansiranja nenamerno podržavaju širenje ruske propagande na Balkanu, činjenica je u velikoj meri nepoznata ovim brendovima“, naveo je on.

Programski direktor u Crte Raša Nedeljkov izjavio je da antizapadnu, prorusku i provladinu propagandnu mašinu u Srbiji u velikoj meri finansiraju i tako legitimišu zapadne kompanije.

Severnoameričke i evropske nacije, kao i EU, moraju odmah da preduzmu akciju da to zaustave – u suprotnom će nastaviti da neguju rusku agendu u Srbiji koja gura naše društvo od demokratije i evropskih vrednosti pravo u autoritarnu vladavinu.

Direktorka BFMI Antoaneta Nikolova naglasila je hitnost ovog pitanja.

Nalet dezinformacija na Balkanu raspiruje etničke sukobe, nagriza demokratiju i tera region iz EU u Putinove ruke. Globalni brendovi i posrednici uključeni u proces oglašavanja imaju važnu odgovornost da osiguraju da njihova ulaganja ne doprinose daljoj eroziji slobode i stabilnosti medija na Balkanu“, navela je ona.

Izveštaj poziva kreatore politike, civilno društvo i privatni sektor da preduzmu konkretne korake kako bi osigurali da strategije korporativnog oglašavanja ojačaju nezavisne medije i demokratiju u regionu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…