Svetska meteorološka organizacija UN: Emisija štetnih gasova dostigla rekordan nivo

dimnjak

London, 23. novembar 2020. – Emisija štetnih gasova koji utiču na klimatske promene dostigla je rekordan nivo, uprkos vanrednoj situaciji koju je u svetu izazvala pandemija korona virusa, saopšteno je iz Svetske meteorološke organizacije UN (SMO UN).

Iako je procenjivano da bi ove godine emisija štetnih gasova mogla biti smanjena između 4,2 i 7,5 odsto zbog zabrane putovanja i drugih restrikcija, u SMO ukazuju da je to mala uteha, s obzirom da se koncentracija štetnih gasova u atmosferi kontinuirano povećava iz godine u godinu, a da je 2019. godina bila rekordna i posebna zbog najvećeg, prosečnog godišnjeg zagađenja evidentiranog u poslednjoj dekadi.

To je pokazatelj da su dosadašnje aktivnosti usmerene na smanjenje emisije štetnih gasova daleko od dovoljnih da bi se sprečilo klimatsko vanredno stanje u bliskoj budućnosti, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Naučnici su izračunali da bi do 2030. godine emisija štetnih gasova morala da se smanji za 50 odsto kako bi se stvorile prilike da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa jer bi veće globalno zagrevanje značilo više toplotnih talasa, padavina, poplava i konsekvetno tome veće siromaštvo za stotine miliona ljudi.

„Ugljen-dioksid se vekovima zadržava u atmosferi. Poslednji put je slična koncentracija ugljen-dioksida postojala na Zemlji pre tri do pet miliona godina. Tada je i prosečna temperatura vazduha bila za dva do tri stepena Celzijusa viša, a nivo mora za 10 do 20 metara viši nego danas. Međutim, tada na Zemlji nije živelo 7,7 milijardi ljudi“, upozorio je Peteri Taals, generalni sekretar SMO UN.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…